Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Erica Treijs: Jämställda män lever längre

(uppdaterad)

Det var en ren impulshandling. En artikel om efterbörden av Jens Spendrups medverkan i Ekots lördagsintervju, den där han bland annat påstod att anledningen till att det är så få kvinnor i styrelser var att det saknas kompetenta kvinnor. Jag kunde inte motstå att engagera mig i kommentarsfältet där diskriminerande åsikter flödade fritt. Ställde en ilsken fråga, med en naiv förhoppning om eftertänksamhet. Men som man ropar får man svar. Speciellt i en ekokammare för män mot jämställdhet.

E-postlådan svämmade över. Diverse hittepå-siffror blandades med könsord och argument i stil med att kvinnor inte har rätt utbildning, arbetslivserfarenhet eller kompetens att klara av högre positioner.

**Nu är det dags **att bringa lite ordning i ilskan och presentera fakta:

Annons
X

Män är fetare än kvinnor och de motionerar mindre (utom i gruppen över 65 år). De drabbas i högre grad av våld och olyckor. Bland männen är det färre som studerar på universitetsnivå (65 procent av de examinerade från högskolan är kvinnor) och män har lägre snittbetyg i gymnasiet. Fler män än kvinnor begår brott – 86 procent av alla misshandelsdomar har män som förövare, motsvarande siffra när det gäller sexualbrott är 99 procent. Män och kvinnor arbetar lika mycket, men herrar får i större utsträckning betalt för sitt utförda arbete, eftersom damer lägger mer tid på det obetalda hemarbetet. Däremot tjänar männen mer och 64 procent av landets chefer är män. Av börsbolagen har 95 procent en manlig verkställande direktör.

”Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”, är jämställdhetspolitikens mål. Och visst, mycket har hänt – men trots att kvinnor har högre utbildning ligger makt och inflytande fortsatt hos männen. Men machomakten har ett pris.

”En grupp män har inte fattat fördelarna och kämpar för att behålla de gamla rollerna. Jag kallar dem grottmän för att inte förväxla dem med andra män”, sa entreprenören och författaren Claes Schmidt i P 1:s ”OBS”.

**Det var några **av dessa män med fäbless för det förgångna jag triggat igång med genom att kaxigt ifrågasätta deras egen kompetens i det där kommentarsfältet.

Det senaste året har vi sett ett flertal böcker om att kvinnorna är på frammarsch – som Hanna Rosins omdiskuterade ”Mannens undergång i kvinnans tidsålder”. I dagarna kom försäljningssuccén Sheryl Sandbergs ”Lean in” på svenska – en slags peppbok för kvinnor som vill bli lika framgångsrika som hon (operativ chef på Facebook och en av de 50 mest betydande kvinnorna i världen). Men dessa böcker är långt ifrån Gloria Steinem eller Susan Faludis uppbyggliga prosa. Mer käftsmällar utdelade på männens planhalva och en önskan om att kvinnorna ska ta över – när diskussionen i stället borde fokusera på att alla tjänar på jämställdhet.

Utan rådande machokultur skulle männen få bättre betyg, slippa slita ut sig, dominera fängelse- och självmordsstatistiken och vara överrepresenterade bland hemlösa.

På sikt kanske ni får leva lika länge som vi.

Erica Treijs är reporter på SvD Kultur.

Erica Treijs

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X