Jämo stämmer försvaret för sextrakasserier

Jämställdhetsombudsmannen (Jämo) stämmer försvaret för sexuella trakasserier och kräver 200 000 kronor i skadestånd. En kvinnlig ställföreträdande gruppchef på bataljonen i Kosovo har fått utstå fysiska och verbala kränkningar utan att Försvarsmakten gjort något åt det.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nu tar Jämo fallet till Arbetsdomstolen och kräver också att kvinnan ersätts för förlorad inkomst eftersom hon kände sig tvingad att lämna sitt arbete. Skadeståndskravet är dessutom högt.

– Det högsta hittills är 80 000 kronor. Men vi försöker få upp beloppen, säger Luca Nesi, jurist på Jämo.
I somras åkte kvinnan till Kosovo. Tillsammans med fem män skulle hon ansvara för signalering och stabsarbete. Dagligdags utsattes hon för grova sexuella tilltal liksom fysiska trakasserier. Manliga kollegor tog henne på brösten, rumpan och låren. Kvinnan vände sig till plutonchefen och berättade att hon var rädd för sin gruppchef, och fick då prata med bataljonsprästen.
Strax därefter hölls ett möte då samtliga män i signalistgruppen deklarerade att de inte hade förtroende för henne som ställföreträdande gruppchef. Kompanichefen ersatte henne då med en manlig kollega.
Trakasserierna fortsatte. Kvinnan sökte om att få byta grupp, men utan framgång. Till slut beslöt kvinnan att be om att bli entledigad från sin
tjänst.
Swedint inom försvaret utredde inte de uppgivna trakasserierna. Efter en anmälan till Jämo granskade Försvarsmaktens utredningsgrupp händelserna. Den kom fram till att det handlade om sexuella trakasserier och att Försvarsmakten inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att utreda omständigheterna.
Det här första gången en försvarsanställd gör en anmälan till Jämo, säger Luca Nesi.
SvD har tidigare berättat om en sjuksköterska och gruppchef i Kosovobataljonen som under sex månader utsattes för sexuella trakasserier. Det spreds rykten om henne, soldater lydde inte order och hon möttes av kommentarer som ”om jag får klämma dig på brösten lite, så ska jag tänka på det”.
Hon vände sig till sin plutonchef som inte reagerade. Efter fyra månader gjorde hon en formell anmälan till bataljonsledningen. Två soldater skickades då hem efter en veckas utredning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons