Jämo kritiserar nya regeringen

Fredrik Reinfeldts nya statsråd blev korsförhörda innan de fick godkänt av statsministern. I går utsågs Lena Adelsohn Liljeroth till kulturminister och Sten Tolgfors till handelsminister. Men att den nya regeringen blir mindre jämställd får kritik av Jämo.

Under strecket
Publicerad
Annons

Två riksdagsledamöter som i hög grad varit delaktiga i omgörningen av moderaterna. Så kan Fred-rik Reinfeldts nya statsråd varudeklareras. Lena Adelsohn Liljeroth blir ny kulturminister, medan den tidigare skolpolitikern Sten Tolgfors blir handelsminister.

Det framgick vid presskonferensen att regeringsbildaren Fredrik Reinfeldt gått mer grundligt tillväga än vid tidigare utnämningar. I stället för endast en fråga om eventuella lik i garderoben, har han ställt tolv ”om allt som har med vandel att göra”.
– Jag gick mer noggrant igenom olika typer av förseelser, alltifrån skulder, brottsmisstankar och underlåtenhetsförsyndelser av olika slag.
Resultat: en dom från 1999. Då fick Lena Adelsohn Liljeroth dagsböter för olaga innehav av tårgassprej. En politisk manifestation från hennes sida i en pågående debatt om kvinnofrid.

Annons
Annons
Annons