Erika Hallhagen:Jämnt startfält i barn och ungdomsklassen

Erika Hallhagen
De sex nominerade böckerna i Augustprisets kategori för unga. Sara R Acedo har illustrerat omslaget till ”För att väcka hon som drömmer” och Sanna Sporrong ”Anrop från inre rymden”.
De sex nominerade böckerna i Augustprisets kategori för unga. Sara R Acedo har illustrerat omslaget till ”För att väcka hon som drömmer” och Sanna Sporrong ”Anrop från inre rymden”. Foto: Erika Hallhagen

För en gångs skull spretar inte barn- och ungdomskategorin åt alla möjliga håll. De sex Augustprisnominerade böckerna hålls samman både till det yttre och det inre.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Jag tittar på högen med Augustprisnominerade barn- och ungdomsböcker bredvid mig. Ser hur de flyter in i varandra. Per Gustavssons snårskog på omslaget till ”Om dagen tar slut” får en naturlig fortsättning i Sara Lundbergs gröna talltoppar i ”Fågeln i mig flyger vart den vill”. Färgen spiller över till ”Anrop från inre rymden” så snarlikt omslaget till ”För att väcka hon som drömmer”. Och det röda stänker sedan upp till ”Den förskräckliga historien om Lilla Hon”, även den illustrerad av Per Gustavsson, och sprider sig till Emma Adbåges ilskna barnansikte i ”Dumma teckning!”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons