Jämnt in i det sista i Iowa

DES MOINES Det dröjde. Och det dröjde. Och det dröjde lite till. Slutligen stod det så klart att favoriten Mitt Romney lyckats slå utmanaren Rick Santorum i nattens nomineringsval i Iowa. Vinstmarginal: 8 röster.

Under strecket
Publicerad
Mitt Romney vinkar till sina anhängare under valvakan. Bakom honom står hustrun Ann och sönerna  Matt, Josh, Craig och Tagg.

Mitt Romney vinkar till sina anhängare under valvakan. Bakom honom står hustrun Ann och sönerna Matt, Josh, Craig och Tagg.

Segraren Mitt Romney kramas om av sin fru Ann vid valvakan på onsdagsmorgonen svensk tid.

Segraren Mitt Romney kramas om av sin fru Ann vid valvakan på onsdagsmorgonen svensk tid.

Foto: AP
Rick Santorum under sin valvaka.

Rick Santorum under sin valvaka.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF
Annons

Att valutgången var högst osäker visste vi. Men att den skulle bli så här spännande kom som en överraskning för alla. Den förvånansvärt starke utmanaren Rick Santorum – som tippades sluta tvåa eller trea – lyckades under hela valkvällen pressa Mitt Romney så pass att det var helt omöjligt att sia om utgången. Efter en extremt lång väntetid – under vilken det bland annat framkom att en ansvarig i ett valdistrikt försvunnit och några valresultat fått räknas om – hämtades även de sista rösterna in. Mitt Romney gick vinnande ut ur striden med ynka åtta rösters marginal. De båda fick 25 procent av rösterna.

– Nu drar vi vidare till New Hampshire! ropade en nöjd Mitt Romney inför sina anhängare som hade samlats för valvaka på hotel Fort Des Moines.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons