Annons
X
Annons
X

Jämnt in i det sista i Iowa

DES MOINES Det dröjde. Och det dröjde. Och det dröjde lite till. Slutligen stod det så klart att favoriten Mitt Romney lyckats slå utmanaren Rick Santorum i nattens nomineringsval i Iowa. Vinstmarginal: 8 röster.

Mitt Romney vinkar till sina anhängare under valvakan. Bakom honom står hustrun Ann och sönerna Matt, Josh, Craig och Tagg.
Mitt Romney vinkar till sina anhängare under valvakan. Bakom honom står hustrun Ann och sönerna Matt, Josh, Craig och Tagg.

Att valutgången var högst osäker visste vi. Men att den skulle bli så här spännande kom som en överraskning för alla. Den förvånansvärt starke utmanaren Rick Santorum – som tippades sluta tvåa eller trea – lyckades under hela valkvällen pressa Mitt Romney så pass att det var helt omöjligt att sia om utgången. Efter en extremt lång väntetid – under vilken det bland annat framkom att en ansvarig i ett valdistrikt försvunnit och några valresultat fått räknas om – hämtades även de sista rösterna in. Mitt Romney gick vinnande ut ur striden med ynka åtta rösters marginal. De båda fick 25 procent av rösterna.

– Nu drar vi vidare till New Hampshire! ropade en nöjd Mitt Romney inför sina anhängare som hade samlats för valvaka på hotel Fort Des Moines.

Såväl han som Rick Santorum mötte sina anhängare innan slutresultatet stod klart. Den sistnämnde mötte sina anhängare på Stoney Creek Inn strax utanför Des Moines. I det cirka 15 minuter långa tal som följde lade Rick Santorum stor tonvikt på sin kamp för att sänka skatterna och ta tillbaka förlorade arbetstillfällen, att landet måste byggas om från grunden och den hjälp han har fått från Gud.

Annons
X

– Vi är de människor som Barack Obama säger putsar sina vapen och biblar. Och prisa Gud för det.

Det starka resultatet överraskade till och med Rick Santorums egna anhängare som spenderade kvällen på Stoney Creek Inn. Kelly Quinn, som på förhand trodde att Rick Santorum skulle knipa en andraplats, anser nu att Rick Santorum har en god chans att ta sig hela vägen till Vita Huset.

– Han är kristen, han har bra moral och väldigt goda värderingar. Det är lyckosam kombination som de andra kandidaterna saknar. Och han är en ledare som inte kommer att låta sig fastna i samma låsta situation med kongressen som Barack Obama har gjort.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ron Paul, som till en början också blandade sig i toppstriden, slutade trea med 21 procent. Newt Gingrich, som för bara någon månad sedan var stor favorit att vinna Iowa, fick därmed precis som förväntat nöja sig med en fjärdeplats med 13 procent. Han lär knappast ge upp striden och har fortfarande god chans att bli den republikan som får gå upp emot Barack Obama. När John McCain vann republikanernas nomineringsval slutade även han fyra i Iowa.

  För Rick Perry, som enbart fick 10 procent, innebär det svaga resultatet däremot troligtvis slutet på hans kampanj. I sitt tal på Sheraton i West Des Moines meddelade Rick Perry att han nu åker hem till Texas för att fundera över huruvida det ens är lönt att kämpa vidare.

  Samtidigt följde demokraterna valet noggrant. Barack Obama, som vann Iowa 2008, hade under dagen samlat trupperna som bland annat ringde runt till väljare i Iowa och bad om stöd till kommande presidentval.

  Nästa val är i New Hampshire den 10 januari. Kan Rick Santorum skrälla ytterligare en gång?

  GRAFIK:
  De kämpar om att få utmana Obama

  **LÄS OCKSÅ:
  **
  Republikanska kampanjer fulla av grodor

  Annons
  Annons
  X

  Mitt Romney vinkar till sina anhängare under valvakan. Bakom honom står hustrun Ann och sönerna Matt, Josh, Craig och Tagg.

  Bild 1 av 3

  Segraren Mitt Romney kramas om av sin fru Ann vid valvakan på onsdagsmorgonen svensk tid.

  Foto: AP Bild 2 av 3

  Rick Santorum under sin valvaka.

  Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X