X
Annons
X

Jämna toner

HUDVÅRD Fokus har skiftat inom skönhetsbranschen. Från att bara bekämpa rynkor siktar man nu mot slät, lysande hy. Men överdriven peeling kan skada mer än det hjälper.

Ingen vill säga det högt men branschen vet att injektioner suddar ut rynkor på ett sätt som inte en kräm kan. Något som inte sprutor kan är däremot att ge en jämn färgton, och det är satsningen för dagen i skönhetsvärlden. För oavsett hudfärg kommer de flesta av oss få problem med pigmenten. Huden blir mörkare – eller ljusare – i vissa områden. En del får fläckar eller fräknar och de blir bara fler och större med åren.

Vi producerar pigmentet melanin via celler (så kallade melanocyter) i huden. Melanin ger oss färg och skyddar huden mot solen. Ett enzym som heter tyrosinas triggar produktionen, men ibland slår något slint och melanocyterna överproducerar pigmentet, vilket kallas för hyperpigmentering. Även motsatsen, hypopigmentering, finns. Anledningen kan vara för mycket solexponering, eller hormoner. Som solskydd har melanin viss effekt, vilket är anledningen till att den med mörkare hy löper mindre risk att bli bränd av solen. Men det innebär inte att den är immun mot problem.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X