Annons
X
Annons
X

Jämn spurt kan locka fler

Att valet tros bli jämnare än väntat kan leda till ett högt valdeltagande. En tiondel av alla röstande, runt 700 000, bestämmer först idag vad de ska rösta på.

(uppdaterad)
Foto: JANERIK HENRIKSSON, PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Datumen att hålla koll på

Partichattar på SvD.se, utfrågningar och tv-debatter. Här är viktiga datum inför valet 19 september.

Valkalender 2010 svd.se

Förr åkte finkostymen på innan det var dags att göra sin plikt i vallokalen.

Det mesta tyder på att svensken i gemen fortfarande anser att det är viktigt att rösta, men formerna och högtidligheten har helt klart ändrats. Nu röstar runt en tredjedel redan före valdagen.

Annons
X

Den starka partilojaliteten och klassröstningen är också på väg bort. Förra valet bestämde sig var tredje väljare under sista veckan i valet. En tiondel bestämde sig på valdagen.

Det svenska valdeltagandet är i ett internationellt perspektiv högt. Men toppnivåerna från 70-talet–91,8 procent av alla röstberättigade röstade 1976 – lär inte uppnås inom överskådlig tid.

Henrik Oscarsson, professor i statvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att valdeltagandet i detta val kommer att bli detsamma, eller något högre än förra valet. Då röstade 82 procent av alla röstberättigade.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det som talar för ett högt valdeltagande är den starka inströmningen av förtidsröster, säger han.

  Redan i fredags hade över 1,9 miljoner svenskar förtidsröstat. Det är nästan 300000 fler än vid samma tidpunkt vid förra valet. De borgerliga partierna har historiskt sett fått bättre resultat i förtidsröstningen än i valdagsröstningen, men det är ett fenomen som nästan försvunnit under de senaste valen.

  De sista opinionsundersökningarna före valet tyder på att gapet mellan blocken har minskat.

  I Sifos sista mätning, som publicerades i SvD igår, har gapet mer än halverats jämfört med den senaste mätningen, och alliansen leder nu med 4,6 procentenheter. I DN/Synovates mätning krymper gapet med 2,5 procentenheter, i Aftonbladet/United Minds med 1,8. Att opinionsläget har jämnats kan bidra till att fler röstar.

  –Om valet är spännande och ovisst väljer fler att rösta, om valet redan upplevs vara avgjort trycker det ner valdeltagandet, säger Henrik Oscarsson.

  Forskning visar att den så kallade ”soffan” är mycket rörlig. Bara var tionde svensk struntade i att rösta både 2002 och 2006. ”Trafiken” mellan soffan och valurnan är så stor att den kan avgöra jämna val.

  Men det finns en stor risk att Sveriges just nu höga arbetslöshet påverkar valdeltagandet negativt. Henrik Oscarsson pekar på mätningar som visar att röstviljan minskar kraftigt för de som blir arbetslösa.

  – Om du inte har arbete känner du dig inte lika delaktig i och behövd av samhället, och då är det inte lika viktigt att gå och rösta, säger Henrik Oscarsson.

  Ledande svenska politiker betonar ändå vikten av att rösta. SvD lät statsministerkandidaterna i årets val ge sina bästa argument till att rösta idag:

  – I andra delar av världen riskerar människor livet för rätten att få rösta. Att vara en del av demokratin, att nyttja sin rösträtt, är därför något som är stort och betydelsefullt. Den som inte röstar, lämnar också över till andra att avgöra sin egen och vår gemensamma framtid, säger Mona Sahlin, partiledare för Socialdemokraterna.

  Fredrik Reinfeldt, partiledare för Moderaterna:

  – Idag väljer Sverige väg för de kommande fyra åren. Alla röster väger lika tungt, ingens är mer värd någon annans. Det är det fantastiska med vår demokrati. Se till att göra just din röst hörd så är du med och formar Sveriges framtid.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JANERIK HENRIKSSON, PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X