Annons

Karin Ström:Jämlikheten gjorde slut på vår tro

För någon som har Bibeln som grundsten för all moral, kan Skandinavien te sig som ett anarkistiskt litet bihang i norra Europa. Den amerikanske sociologiprofessorn Phil Zuckerman finner sekulariseringens orsaker i varaktig fred, statskyrkor och kvinnlig frigörelse.

Under strecket
Publicerad

Kanske är det svårt att förstå för oss svenskar varför debatten om Guds existens rasar vidare så oförtröttligt i USA. Är inte varje människas andliga övertygelse en personlig avvägning som inte behöver stötas och blötas i det offentliga rummet? Möjligtvis för oss. Men i ett land som i åtta år leddes av en president som ansågs sig ha Guds mandat att invadera Irak är frågan mer aktuell än någonsin.

Att vara kristen i USA är nämligen inte samma sak som att vara kristen i Sverige. 67 procent av USA:s befolkning tror att Jesus är Guds jungfrufödda son (enligt en undersökning utförd av Princeton Survey Research Associates International i december 2004). Man tror helvetet är en realitet (69 procent, vilket skulle motsvara drygt 204 miljoner människor, enligt en Gallupmätning i maj 2007) och att Darwins evolutionsteori är osann (48 procent, enligt en Gallupmätning i juni 2007). Kristna religionsförespråkare hävdar därutöver ofta att Bibeln är grunden till vår moral, och att ett samhälle utan en Gud automatiskt resulterar i kaos, anarki och moraliskt förfall.

Annons
Annons
Annons