Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Anders Q Björkman: Jämfört med 1917 är dagens Europa förskonat

(uppdaterad)
SvD historia
En färgbild visar tre män som poserar framför ett sönderskjutet lokomotiv i nordöstra Frankrike 1917.

En färgbild visar tre män som poserar framför ett sönderskjutet lokomotiv i nordöstra Frankrike 1917. Foto: IBL

Vi lever i en orolig tid med ett blodigt och till synes oändligt inbördeskrig i Syrien, terrorattacker i Europas storstäder och en tillträdande amerikansk president som ingen vet vilka planer han ämnar sätta i verket.

Blickar man dock 100 år tillbaka i tiden inser man att vi som bor i Europa trots allt är relativt förskonade, åtminstone ur ett historiskt perspektiv. 1917 hade just två av historiens blodigaste slag avslutats. Vid Somme uppnådde antalet sårade och döda över en miljon och i skyttegravarna vid Verdun hamnade enbart antalet döda på en obegripligt hög nivå: nästan en miljon människor.

1917 skulle komma att prägla världen ända in i våra dagar. Under detta år ägde den ryska revolutionen rum, vilket ledde till bildandet av Sovjetunionen, vars arv än i dag påverkar händelseutvecklingen i världen, exempelvis i Ukraina.

Annons
X

Under 1917 trädde också USA in i första världskriget på Storbritanniens, Frankrikes och Rysslands (ententens) sida. Med USA:s inträde avgjordes krigets utgång och möjligheterna för en fred byggd på kompromiss försvann. Kriget slutade i kollaps för de två imperierna Österrike-Ungern och Osmanska riket, vars uppstyckning enligt linjalstrecken i det så kallade Sykes-Picot-avtalet gav gränser som än i dag ifrågasätts och leder till stridigheter. Den hårda freden i Versailles med sin stränga behandling av Tyskland ledde till indignerade tyska känslor. Den ödesdigra fortsättningen med Adolf Hitlers makttillträde och de ohyggligheter som följde, känner vi alla till alltför väl.

Stäng

HARRISONS HISTORIA – utvalda händelser och fenomen varje vecka direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  1917 var med andra ord ett laddat år som på många sätt avgjorde och präglade den värld vi lever i än i dag. Vi tänker ofta på detta förflutna som något avlägset, främmande och overkligt färglöst, vana som vi är med svartvita fotografier och stumfilmer från den tiden. Men faktum är att redan 1903 hade de franska bröderna Auguste och Louis Lumière tagit patent på det så kallade autokromfotografiet, den första praktiskt användbara färgfotometoden. I arkiv finns därför gott om färgbilder från första världskriget, men de når sällan några andra ögon än arkivariens.

  Därför känns det angeläget för SvD att denna första vecka av 2017 kunna presentera ett fantastiskt färgfotomaterial över livet och vardagen – såväl för civila som för soldater – så som det såg ut 1917, mitt under brinnande världskrig.

  Annons

  En färgbild visar tre män som poserar framför ett sönderskjutet lokomotiv i nordöstra Frankrike 1917.

  Foto: IBL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X