Andreas Grube:Jakten på vinhandlare är ett skott i foten

Andreas Grube
Foto: Janerik Henriksson / TT

Regeringens försök att strypa vinhandeln på nätet slår fel. Dels för att det drabbar kvalitetsimportörerna och dels för att det leder till ökad kritik mot monopolets uppenbara dubbelmoral.

Under strecket
Publicerad
Annons

För ett år sedan stämde Systembolaget näthandlaren Winefinder och nyligen drogs den danska vinappen Vivivno inför domstol. Detta eftersom Systembolaget menar att verksamheterna bryter mot alkoholmonopolet. Det ökande antalet näthandlare har tydligen också retat upp regeringen, som med socialminister Lena Hallengren i spetsen nu ska ta krafttag för att strypa handeln på nätet.
Personligen tror jag dels att loppet redan är kört, dels att detta är en riktigt dålig idé. Den här allt mer uppskruvade jakten på mestadels seriösa näthandlare blir ett skott i foten på både Systembolaget och föreställningen om monopolet.

Vinintresset i Sverige har den senaste tiden vuxit så pass mycket att många av oss blivit vana vid att handla vin på nätet, som ett komplement till Systembolaget. Det är framför allt ett bra sätt att hitta udda, intressanta och uttrycksfulla drycker från mindre odlare och mer outforskade regioner. För även om Systembolaget stundtals gör ett bra jobb med att plocka in mindre upplagor av spännande viner i sina tillfälliga lanseringar, så finns det fler luckor att fylla.

Annons
Annons

Vi kommer inte undan att det kan handlas billigt vin via nätet. Men ärligt talat: vill man ha tag i bulkvin för knappt några pengar alls är just Systembolaget svåröverträffat. Det går numera till och med att få sitt billiga boxvin levererat ända hem till dörren.

En stor del av näthandeln består av skickliga yrkesmänniskor som med passion och omsorg sätter ihop intressanta kollektioner från dedikerade vinmakare, riktat till en publik som är beredd att betala en rejäl slant för en unik vinupplevelse. Caviste, Kran, Pompette, Dryckesbutiken och Gassås är bara några av aktörerna som förgyllt den svenska vinscenen de senaste åren.

Jag är övertygad om att kritiken och irritationen mot hela monopoltanken kommer att öka markant, i det fall att möjligheten till näthandel av vin begränsas, eller rent av försvinner. Näthandeln fungerar nämligen litegrann som ”bröd och skådespel” – ni vet, som när det romerska imperiet erbjöd befolkningen mat och gladiatorspel för att de skulle hålla sig lugna och nöjda, i stället för att protestera och revoltera. Att det går att köpa spännande viner över nätet gör att exempelvis jag själv och många andra håller oss någorlunda på mattan. Det tillåter oss se det goda i arbetet som Systembolaget gör och hitta en balans mellan Systembolagets varor och näthandlade viner.

Skulle vi enbart få tillgång till bolagets hyllor skulle kritiken – bland annat mot det ofta likriktade utbudet och mot dubbelmoralen i att både värna folkhälsa och samtidigt sälja superbilliga boxar – växa till ett vrål. En mer högljudd debatt, allt intensivare granskningar och större ifrågasättande skulle slå mot Systembolaget.
Kampen mot näthandeln känns stundtals krampaktig och smått hysterisk. Jag har svårt att förstå den. Näthandeln är en etablerad del av mångas köpmönster – och det är alldeles för sent att stoppa den.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons