Annons
X
Annons
X

Jakten på Snabba Cash fortsätter

Snabba cash blev den största svenska biofilmen 2010 och gav Hollywood mersmak på regissören Daniel Espinosa och Robocop-aktuella Joel Kinnaman. Nu kommer uppföljaren – i regi av guldbaggebelönade Babak Najafi.

(uppdaterad)
Snabba Cash 2 med Lisa Henni och Joel Kinnaman.
Snabba Cash 2 med Lisa Henni och Joel Kinnaman. Foto: LENA GARNOLD

Den första jakten på snabba pengar slutade i blodbad, skottlossning, flykt och fängelse. Men när de gamla bekanta från Jens Lapidus boksuccé, JW (Joel Kinnaman), Mrado (Dragomir Mrsic), Jorge (Matias Varela) och Mahmoud (Fares Fares), återvänder till vita duken är drömmen om miljonklippet lika levande som förr.

Snabba cash 2 tar vid där första filmen slutade, i fängelset som JW och Mrado delar efter en misslyckad knarkkupp. Den numera internationella filmstjärnan Joel Kinnaman är glad att vara tillbaka i rollen som JW. Han tvekade inte att tacka ja till del två och tre i Snabba cash-serien.

–Det här är någonting som jag tror betyder mycket för alla oss, så det har hela tiden varit en tanke att vi skulle göra en trilogi, säger han.

Annons
X

Joel Kinnaman bor i Los Angeles men är på besök i Stockholm, där filmteamet ger intervjuer på ett hotell i city. Kinnaman håller ett öga på gatan utanför, så att bilen inte får p-böter, och fingrar på en elektronisk cigarett som håller nikotinbehovet i schack.

Även om han har haft nytta av Snabba cash blev filmen inte inträdesbiljetten till Hollywood. Istället var det hans kritikerrosade insats i The killing, en amerikansk version av danska tv-serien Brottet, som öppnade dörrarna. Rollen fick han innan Snabba cash hade spridit sig bland branschfolket.

–Jag tar lite stolthet i det, att jag inte fick hjälp av den filmen, säger Joel Kinnaman.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Trefaldigt guldbaggebelönade Snabba cash, i regi av Daniel Espinosa, sågs av över 600000 biobesökare 2010. Nu har Babak Najafi, vars långfilmsdebut Sebbe vann både guldbjörn i Berlin och guldbagge, tagit över stafettpinnen. Han känner av förväntningarna på att även Snabba cash 2 ska bli en biosuccé. Babak Najafi tyckte väldigt mycket om Espinosas film och lockades främst av karaktärerna:

  –Många människor som porträtteras i den här filmen är folk jag har sett i verkliga livet. I många filmer framstår bad guys bara som onda. Jag ville att de onda ska få träda fram, att man ska tycka om dem och i bästa fall förstå varför de är som de är, säger han.

  För Daniel Espinosa blev Snabba cash en språngbräda till Hollywood, där han har regisserat storfilmen Safe house med Denzel Washington i huvudrollen. Även Joel Kinnaman och Fares Fares hade varsin roll i filmen. Babak Najafi säger att han gärna skulle göra film i ett annat land men att det lika gärna kan vara Japan eller Kina som USA.

  –Det absolut viktigaste är berättelsen. Mitt måtto har alltid varit att inte göra film bara för att göra film, säger han.

  Snabba cash 2 har haft en budget på 37 miljoner kronor, nästan dubbelt så mycket som en vanlig svensk film och betydligt mer än Najafis förra film Sebbe.

  –Det är exakt samma ansvar. Det spelar ingen roll om du har en miljon i budget eller hundra miljoner i budget, säger Babak Najafi.

  Sebbe handlade om en 15-åring och hans ensamstående mamma som kämpar för att få tillvaron att gå ihop, ekonomiskt och emotionellt. Klassperspektivet finns även i Snabba cash 2 och tydliggörs genom en replik som överklasskillen Nippe (Joel Spira) riktar mot sin forna vän JW: ”Klass föds man i. Den bär man i ögonen.”

  Var det viktigt att få med klassperspektivet även här?

  –Det kommer automatiskt på något sätt. Människor blir inte bara kriminella, det finns ett behov som tvingar fram besluten. Jag har alltid varit intresserad av den lilla människan som inte har så många alternativ, säger Babak Najafi.

  För Joel Kinnaman går karriären som tåget, trots att The killing har lagts ner. I mitten av september startar inspelningen av José Padilhas remake av 80-talsklassikern Robocop, där Kinnaman spelar titelrollen mot bland andra Gary Oldman.

  Joel Kinnaman avslöjar att han kommer att dyka upp i ytterligare en stjärnspäckad film –Knight of cups i regi av Terrence Malick (The tree of life). Här gestaltar han en rik playboy och bland övriga medverkande finns Christian Bale, som deprimerad författare.

  Joel Kinnaman hoppas kunna göra teater snart igen – i Sverige eller New York, dit han överväger att flytta. Att stå på scenen gör honom dock betydligt mer nervös än en filminspelning:

  –Man är så mycket mer utsatt, där finns inga omtagningar, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Snabba Cash 2 med Lisa Henni och Joel Kinnaman.

  Foto: LENA GARNOLD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X