Annons

”Jakten på sänkta sjuktal är politisk”

Malin Carlbom skriver att målet att sänka sjukskrivningstalen går ut över människor som inte kan arbeta.
Malin Carlbom skriver att målet att sänka sjukskrivningstalen går ut över människor som inte kan arbeta. Foto: Claudio Bresciani/TT, Privat

Det verkliga problemet med sjukförsäkringen handlar inte om brist på kompetens. I stället är det en systematisk jakt på sänkta sjuktal utifrån politiska direktiv. Svårt sjuka människor hamnar därmed utanför sjukförsäkringen, skriver Malin Carlbom som är långvarigt sjuk.

Under strecket
SvD
Publicerad

Debatten om sjukförsäkringen verkar ha förvandlats till ett offentligt bråk om vem som har rätt kompetens att bedöma arbetsförmåga (SvD Debatt 12/7 och 10/7). Läkarna rasar å ena sidan över att få sina sjukintyg ifrågasatta av Försäkringskassans outbildade handläggare och en anställd på Försäkringskassan svarar med samma mynt och hävdar att det faktiskt är läkarna som saknar kompetens. Det är tråkigt att bevittna, framför allt då bråket skymmer det verkliga problemet: Att avslag på sjukpenning har ökat dramatiskt och att Försäkringskassans striktare bedömningar ställer svårt sjuka människor med nedsatt arbetsförmåga utanför sjukförsäkringen.

Under sex års tid godkände Försäkringskassan sammanlagt 26 sjukintyg gällande mitt behov av sjukskrivning. Utifrån det medicinska underlaget bedömde de att min arbetsförmåga var nedsatt med 100 procent. Sedan valde plötsligt en handläggare, som var insatt i mitt ärende sedan flera år, att bedöma mig fullt arbetsför med motiveringen att det saknades objektiva bevis för att min arbetsförmåga var nedsatt. Ingen hade tidigare tvekat en sekund på att jag behövde vara sjukskriven, inte ens Försäkringskassan. Men med hänvisning till nya riktlinjer bet inga argument längre, varken mina, min läkares eller Arbetsförmedlingens. Och efter detta avslogs varje ny ansökan.

Annons
Annons
Annons