Annons

Jakten på orsaken till hundsmittan fortsätter

Norska myndigheter kan vara på väg att identifiera orsaken till utbrottet av den dödliga hundsjukdomen. Samtidigt sprider sig oron.

– Nu är det bara två län i Norge som inte har rapporterat några fall, säger Asle Haukaas på norska Veterinärinstitutet.

Jonas Dagson / TT
Publicerad

På institutet arbetar man intensivt för att försöka hitta svar på gåtan om vad som kan vara orsaken till utbrottet av den dödliga hundsjukdom som drabbat Norge. Enligt de senaste obduktionerna, vars resultat blev klara på måndagen, kan ytterligare dödsfall kopplas till den okända sjukdomen.

Enligt Veterinärinstitutet har bland annat förhöjda halter av bakterierna Providencia alcalifaciens och Clostridium perfringens hittats hos flera av de drabbade hundarna.

"Vi har tagit små steg. Och samtidigt är det viktigt att hålla alla vägar öppna att. Vi arbetar systematiskt och brett. Vi vet ännu inte vad som är orsaken, men det är möjligt att bakterierna kan vara en orsak", säger Alse Haukaas. kommunikationsdirektör på norska Veterinärinstitutet.

Foto: Ørn E. Borgen/NTB Scanpix Bild 1 av 2

Bjarne Bergsjö vid norska Veterinärinstitutet analyserade prover från hundar som misstänks ha drabbats av den fortfarande okända sjukdomen. Minst 25 hundar har registrerats döda i Norge som en följd en blodig diarré.

Foto: Ørn E. Borgen/NTB Scanpix Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons