Jakten på nätdroger snabbas på

Sedan i fjol samarbetar svenska myndigheter för att snabbare narkotikaklassa nya syntetiska substanser, så kallade nätdroger.
Sedan i fjol samarbetar svenska myndigheter för att snabbare narkotikaklassa nya syntetiska substanser, så kallade nätdroger. Foto: Jessica Gow/TT

Drogtillverkarna ändrar en atom i en drog och plötsligt är den inte narkotikaklassad och olaglig längre utan kan säljas på gator och internet. Myndigheterna har haft svårt att hinna med i svängarna, men ett nytt samarbete har lett till snabbare narkotikaklassning och färre döda av nätdroger.

Under strecket
Jesper Karlsson/TT
Publicerad
Annons

I dag säljs vissa droger på internet och gatan, utan att varken säljare eller köpare begår narkotikabrott. Det rör sig om nya syntetiska, psykoaktiva substanser – så kallade nätdroger – som inte har hunnit narkotikaklassas efter att grundsubstansen förändrats på molekylär nivå.

– Det har uppstått en katt-och-råtta-lek. Vårt jobb är att ta fram information om nya substanser så att de snabbt kan narkotikaklassas, säger Robert Kronstrand, toxikolog på Rättsmedicinalverket.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons