Annons

Jakten på ingenjörer

1965 öppnades ett svenskt rekryteringskontor i Belgrad och arbetslösa jugoslaver strömmade till den svenska industrin. Nu jagar företag kompetens där igen, trots att hundratusentals svenska ungdomar går utan arbete.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Viesna Pantelic är en av de ingenjörer som trotsar ösregnet och anländer till Hotel Excelsior i centrala Belgrad. William Möller och Samuel Strömgren från föreningen Jobba i Västerås tar emot.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 2

Dejan Jelić visar oss Novi Sad, en stad strax nordväst om Belgrad. Han är en välutbildad ingenjör, men tvingas tillverka reservdelar till jordbruksmaskiner. Han vill helst lösa tekniska problem, och överväger nu att söka jobb i utlandet.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 2

”I Sverige har vi ett stort problem.” Orden studsar mellan hotellmatsalens väggar, utan att synbart beröra den uttryckslösa församlingen. I mitten av rummet står västeråsaren Björn Nordén. Runt honom, vid två avlånga bord, sitter sexton serbiska ingenjörer. En tolk översätter.

–Vi har en stark teknisk industri, och våra företag behöver ingenjörer. Men istället väljer många ungdomar att bli hårfrisörer och sportfiskeguider, fortsätter han.

Annons
Annons
Annons