Annons

Jakten på Gotlands svarta guld

Den gamla badortsidyllen Ljugarn på Gotland känns smått övergiven. Stängda pensionat, kaféer och små restauranger har menyer från sommaren kvar i fönstren. Men just nu är rätt tid för tryffeljakt.

Publicerad

Det är något visst med klassiska turistorter om hösten. Det mesta är stängt, stilla och öde. Ljugarn på östra Gotland är inget undantag. Grosshandlarvillor med fördragna gardiner och väderbitna fiskebodar. En lång, öde sandstrand vid ett spegelblankt hav fullbordar en känsla av vemod. Hela kustlinjen är dessutom insvept i ett fuktigt novemberdis, som gör att raukarna vid Folhammars mer ser ut som en dallrande hägring på håll.

Vår tur till Ljugarn har gått längs kusten via Rone, öster om Hemse. Ett område fyllt med fornlämningar från järn- och bronsålder. I Tomtbod mötte ett av de mer välbevarade fiskelägena längs den sydöstra kusten, med anor från 1600-talet. Och vilda Närsholmen, en flack halvö som mer är att likna vid afrikansk savann, besökte vi för att få se platsen där Tarkovskij spelade in Offret 1985.

Krydda pumpasoppan med tryffel.

Foto: CENNETH SPARBY Bild 1 av 4

Vandringen förbi Fjälle ödegård är ett äventyr i sig.

Foto: CENNETH SPARBY Bild 2 av 4

Hunden Bruno doftar sig lätt fram till den svarta tryffeln.

Foto: CENNETH SPARBY Bild 3 av 4

Från badortsidyllen Ljugarn är det lätta att vandra vidare norrut längs kusten. Kanske ett av öns vackraste vandringsstråk.

Foto: CENNETH SPARBY Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons