Annons
X
Annons
X

Jakten på Gotlands svarta guld

Den gamla badortsidyllen Ljugarn på Gotland känns smått övergiven. Stängda pensionat, kaféer och små restauranger har menyer från sommaren kvar i fönstren. Men just nu är rätt tid för tryffeljakt.

[object Object]
Krydda pumpasoppan med tryffel. Foto: CENNETH SPARBY

Det är något visst med klassiska turistorter om hösten. Det mesta är stängt, stilla och öde. Ljugarn på östra Gotland är inget undantag. Grosshandlarvillor med fördragna gardiner och väderbitna fiskebodar. En lång, öde sandstrand vid ett spegelblankt hav fullbordar en känsla av vemod. Hela kustlinjen är dessutom insvept i ett fuktigt novemberdis, som gör att raukarna vid Folhammars mer ser ut som en dallrande hägring på håll.

Vår tur till Ljugarn har gått längs kusten via Rone, öster om Hemse. Ett område fyllt med fornlämningar från järn- och bronsålder. I Tomtbod mötte ett av de mer välbevarade fiskelägena längs den sydöstra kusten, med anor från 1600-talet. Och vilda Närsholmen, en flack halvö som mer är att likna vid afrikansk savann, besökte vi för att få se platsen där Tarkovskij spelade in Offret 1985.

Allt är inte stängt i Ljugarn. Krögarparet Rickard och Lotta Hasselblad på helgöppna Smakrike, arrangerar temahelger med tryffelvandring och matlagning. Vi ska vara ute en halv dag och förutom oss gäster och svampciceronen Olof Thomsson följer Rickard med. Tanken är att finna tryffel till dagens lunch och middag – lunchen ska vi själva laga. Olof har med sig tryffelhunden Bruno. Rasen italiensk lagotto romagnolo sägs ha en särskild förmåga att nosa rätt på den eftertraktade svampen.

Annons
X

Olof har ägnat sig åt tryffeljakt på deltid under de senaste åren och är smått lyrisk när han berättar om ”det svarta guldet”. Fransmännen kallar den bourgognetryffel, och säsongen varar från mitten av oktober till en bit in i december.

–Den är helt makalös som smaksättare. Allra bäst kommer den till sin rätt i tunna, hyvlade skivor till stekta frukostägg, hävdar han.

I slutet av 1990-talet visade Christina Wedén, forskare på Uppsala universitet och Sveriges främsta tryffelkännare, att svampen växte vilt på ett 30-tal platser på Gotland. En ”tryffelboom” startade med såväl svampjakt som odlingsförsök, som beräknas ge goda resultat om några år. För två år sedan kunde den första odlade tryffelknölen skördas på sydöstra Gotland.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett tiotal personer håller på med jakten på Gotland under höstarna. Tillsammans får de ihop några hundra kilo. Priserna varierar mellan 300–700 kronor/hektot, beroende på kvalitet och storlek.

  –Och vi söker tillstånd av markägarna, i och med att vi måste gräva oss ner en bra bit i myllan för att finna den. För tryffeln växer ett par decimeter under jord, i symbios med ett träd, berättar Olof.

  Bilen lämnar vi vid slutet av en liten grusväg och fortsätter till fots in bland ek och hassel, som samsas med ängar och våtmarker. Bruno rusar omkring och krafsar med tassarna här och var bland de färgstarka höstlöven, med Olof tätt bakom.

  –Jag är alltid lika fascinerad av att följa svampjakten, säger krögaren Rickard Hasselblad, som gärna använder tryffel som smaksättare.

  Tillsammans med alla andra råvaror han hämtar från gårdar och odlare i närheten, skapar han menyer med stark Gotlandsprägel. Det handlar om ”slow food” på gotländskt vis, där han och frun Lotta Hasselblad lockar med hängmörat kött från Ejmunds gård utanför Roma, smakrika ostar från Stafva och Häftings och färskt lamm från grannsocknen.

  Christina och Malin Eklöf från Stockholm samt Andrea och Peter Gottberg från Linköping, är också med på vandringen. Alla uppskattar de både vandring och matlagning.

  –En härlig kombination, även om vädret kunde vara bättre, säger Peter och syftar på duggregnet och den råfuktiga dimman som sveper in från havet.

  Vandringen går genom det gamla fornlämningsområdet i Ala socken, med gravfält från järnåldern och rester av gamla medeltida gårdar. Plötsligt hojtar Olof till. Bruno har borrat ner nosen i ett hasselsnår och husse är snabbt på plats för att bistå med grävandet, men också för att se till att hunden inte glufsar i sig en eventuell dyrgrip.

  Och visst, dagens första tryffel visas upp, svart och lerig. Bruno får en godisbit som belöning. Svampen har stark arom och hårt skal.

  –En fin 50-grammare, konstaterar Olof.

  Tiden går snabbt. Efter ett par timmar är det dags att vända tillbaka. Med oss har vi drygt fem hekto svamp – ett klart godkänt jaktresultat. Nu väntar matlagningen. Det ska bli pumpasoppa, svamprisotto och gårdskyckling, samt hemgjord vaniljglass. Allt med en omisskännlig doft av svart gotländsk tryffel.

  Guide till tryffel på Gotland

  Vart är vi på väg? Testa dig själv!

  TEST 1 | På spåret quiz.svd.se TEST 2 | På spåret quiz.svd.se TEST 3 | På spåret quiz.svd.se TEST 4 | På spåret quiz.svd.se TEST 5 | På spåret quiz.svd.se TEST 6 | På spåret quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Krydda pumpasoppan med tryffel.

  Foto: CENNETH SPARBY Bild 1 av 4

  Vandringen förbi Fjälle ödegård är ett äventyr i sig.

  Foto: CENNETH SPARBY Bild 2 av 4

  Hunden Bruno doftar sig lätt fram till den svarta tryffeln.

  Foto: CENNETH SPARBY Bild 3 av 4

  Från badortsidyllen Ljugarn är det lätta att vandra vidare norrut längs kusten. Kanske ett av öns vackraste vandringsstråk.

  Foto: CENNETH SPARBY Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X