Nyligen släpptes kokboken Pizza Napoletana, skriven av Lilla Napoli-grundarna Ville Ilola och Besmir Balaj.
Nyligen släpptes kokboken Pizza Napoletana, skriven av Lilla Napoli-grundarna Ville Ilola och Besmir Balaj.
Perfect Guide

Jakten på den perfekta pizzan

Ville Ilola skrev en uppsats om snabbmat när han läste ekonomi – och funderade på varför alla pizzor såg likadana ut. Efter en resa till Neapel bestämde han och kompisen Besmir Balaj sig för att öppna pizzeria Lilla Napoli i Falkenberg. Nu har de släppt kokboken Pizza Napoletana tillsammans.

Vad är utmärkande för en napolitansk pizza?

Annons

– Den bakas i hög värme och bara någon minut. Det gör att pizzan blir mjuk och fluffig istället för tunn och krispig. Man ska kunna vika ihop den och gå och äta på gatan.

Vad är ditt bästa tips för att lyckas med pizzan?

– Flytta bakstenen eller bakplåten så högt som möjligt i ugnen och stoppa inte in pizzan innan grillelementet lyser rött.

Hur ofta äter du själv pizza?

– Två om dagen. Men för att hålla mig i form har jag byggt ett gym utanför pizzerian.

Sveriges bästa pizza?

– Lisa Lemke på Prostens i Falkenberg gör suveräna pizzor. Och sen är Paolo Robertos napolitanska pizza på Åhléns i Stockholm helt ok.

Till Toppen