Jakten på den äkta indiska smaken

EXOTISK KRYDDA Trotjänarna tandoorikyckling, lamm korma och naan har för många blivit sinnebilden för indisk mat. Men Indien sjuder av vitt skilda matkulturer.

Under strecket
Publicerad
Indien sjuder av vitt skilda matkulturer och erbjuder mer än tandoorikyckling, lamm korma och naan.

Indien sjuder av vitt skilda matkulturer och erbjuder mer än tandoorikyckling, lamm korma och naan.

Foto: JONAS GRATZER
Dosa – en pannkaka gjord på mjöl av ris och linser – är ett måste vid en matresa i Indien.

Dosa – en pannkaka gjord på mjöl av ris och linser – är ett måste vid en matresa i Indien.

Foto: JONAS GRATZER
Indien är ett stort land och rymmer olika kök. Samtliga går att finna i Delhi. Rätten Thali är en tallrik med olika såser och grönsaker serverade med ris och bröd. Här med typisk sydindiskt innehåll och intagen av ett gäng damer på Naivedyam i konstnärsområdet Hauz Khas.

Indien är ett stort land och rymmer olika kök. Samtliga går att finna i Delhi. Rätten Thali är en tallrik med olika såser och grönsaker serverade med ris och bröd. Här med typisk sydindiskt innehåll och intagen av ett gäng damer på Naivedyam i konstnärsområdet Hauz Khas.

Foto: JONAS GRATZER
En kort bit söderut väntar betydlgt lugnare kvarter, med brada alléer och vackra byggnader som Hotel Imperial.

En kort bit söderut väntar betydlgt lugnare kvarter, med brada alléer och vackra byggnader som Hotel Imperial.

Foto: JONAS GRATZER
I de gamla kvarteren gäller trängsel och gott om gatuförsäljning av såväl mat som dryck, inte minst teet med mjölk och kryddor, chai.

I de gamla kvarteren gäller trängsel och gott om gatuförsäljning av såväl mat som dryck, inte minst teet med mjölk och kryddor, chai.

Foto: JONAS GRATZER
Annons

Synen av de små kopparskålarna med kokoschutney och stark grönsakssoppa får det att vattnas i munnen, men det är förstås dosan, den papperstunna rispannkakan, som är det verkliga blickfånget. Perfekt frasig och hoprullad till en halv meter lång rulle skulle den göra vilken pannkaksgräddare som helst avundsjuk. I södra Indien är dosa ofta frukostmat men den passar lika bra till lunch och nu sitter vi på den sydindiska restaurangen Niavedyam, redo att hugga in. Hit tar jag ofta besökare från Sverige, beredd på att det kommer att krävas hjälp med att tolka menyn. Även de som ofta äter indiskt hemma ser brydda ut. Yogurthdrycken lassi känner de till, men vad är idlis, vadas och uttapams? Kaffe istället för te – verkligen?

Det är inte bara britterna som fått smak för indisk mat. Indiska restauranger har spritt sig som en löpeld världen över. Men trots mängden är variationen liten. Det nordindiska köket, kallat mughlai eller punjabi, regerar. Det har introducerats av immigranter från norra Indien, Pakistan och Bangladesh. Gott förstås men det är bara ett av många indiska kök. Indien är ju ett lapptäcke av religioner, kulturer, språk och med olika klimatförhållanden. Självklart avspeglas det i maten, men utanför Indien stöter man sällan på räkgrytor med tomat och tamarind från Kerala eller det uppuffade brödet luchis, typiskt för Bengalen. Några dagar i New Delhi kan bli en lärorik dörröppnare till Indiens kök.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons