Jakt på en familjehistoria bortom moderns tystnad

Kaj Schueler är litteraturkritiker i SvD och har tidigare varit tidningens kulturchef.
Kaj Schueler är litteraturkritiker i SvD och har tidigare varit tidningens kulturchef. Foto: Magnus Liam Karlsson

Kaj Schuelers nya bok handlar om hans mor Ruth, vars föräldrar dog i Förintelsen. Leif Zern läser ”En kibbutz i Falun” och finner att även om många har skrivit om liknande erfarenheter, så har få gjort det med en så stark närvaro som i denna bok.

Under strecket
Publicerad
Annons

För tolv år sedan debuterade Kaj Schueler som författare med en bok om farföräldrarnas räddning undan Förintelsen, ”Flykten från Berlin 1942”. Nu kommer berättelsen om hans mamma och hennes familjehistoria, ”En kibbutz i Falun”. En pedant skulle kunna invända att det är en missvisande titel på någonting som lika gärna kunde heta ”Ruths bok”. Redan bokens första mening ger läsaren en idé om drivkraften bakom Schuelers minnesarbete: ”Min mamma levde till den 8 oktober 1986.”

Till formen liknar detta en triptyk. Först hundra sidor om Ruths barndom och uppväxt i den lilla staden Bingen i Tyskland under Hitlers välde. Därefter lika många sidor om livet på kibbutzen i Falun mellan 1939 och 1946. Återstoden handlar om hur den 19-åriga Ruth träffar den två år äldre Stefan och hur de efter kriget överger planerna på att flytta till Palestina och bosätter sig i Stockholm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons