Annons

Jakob Forssmed: ”Ensamhetsminister inget centralt krav”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Med anledning av söndagskrönikan En ensamhetsminister gör ingen gemenskap, har följande replik inkommit från Jakob Forssmed (KD).

Under strecket
Publicerad

Det är glädjande att Tove Lifvendahl också inser behovet av att diskutera frågan om ofrivillig ensamhet som samhällsproblem. Vad som hade varit än mer önskvärt hade varit om hon faktiskt försökte förstå sina meningsmotståndare och inte misstolka deras intentioner eller positioner.

Den som har följt mitt arbete mot ofrivillig ensamhet vet att kravet på en ensamhetsminister aldrig har varit centralt. Däremot anser jag att ofrivillig ensamhet och isolering bör erkännas som ett samhällsproblem, bland annat på grund av omfattande konsekvenser för människors liv och hälsa. I Sverige kan de extra kostnaderna för vård- och omsorg av äldre på grund av ensamhet och isolering beräknas till långt över 10 miljarder kronor per år. Det motiverar också politiskt engagemang och ett antal reformområden för bättre förutsättningar för gemenskap. Om politiken klarar se orsakerna och inte bara behandla symtomen finns det också större möjlighet för det offentliga att klara vårduppdraget.

Annons
Annons
Annons