Annons
X
Annons
X

JAK lockar folk som ogillar ränta

När finanskrisen härjar som värst är det allt fler som söker sig till den räntefria banken JAK.

– Vi ser ett ökat intresse, fler medlemmar börjar spara hos oss och vi får nya medlemmar, säger JAK:s vd Johan Oppmark.

Idén med
JAK (Jord, Arbete, Kapital) är att ingen ska tjäna pengar på passivt ägande. Medlemmarna sparar hos JAK utan att få ränta och de kan samtidigt låna utan att behöva betala ränta. För att få låna krävs ett sparande.

Allmänhetens intresse för JAK ökade kraftigt under finanskrisen i början av 1990-talet och under loppet av några år flerdubblades medlemsantalet i föreningen. Sedan dess har JAK fått bankoktroj.

Annons
X

– Jag hoppas att vi får fler nya medlemmar nu och att de som blir medlemmar förstår vår ideologi. Vi är organiserade på ett helt annat sätt idag jämfört med 1990 och har ändrat strategin mer mot folkbildning om en rättvis, räntefri och uthållig ekonomi, säger Johan Oppmark.

JAK skriver på sin hemsida att räntan är skadlig för samhället. Johan Oppmark förklarar med ett exempel.

När du ska köpa ett köksbord i trä har ränta lagts på ränta i många led innan bordet kommit till möbelaffären. Det är allt från skogsägaren, skogshuggaren, den som transporterar virket, sågen, snickaren och så vidare, alla har skulder de betalar ränta på. En kostnad som ackumuleras i alla led och slutligen hamnar hos kunden.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Alla gör ett viktigt arbete, men de som har mycket pengar de sätter in på banken får ränta utan att göra en arbetsinsats. Det är omöjligt att i längden ha ett ekonomiskt system där det görs nya digitala pengar i takt med att vi drar på oss nya skulder, säger Johan Oppmark.

  JAK har omkring 36 500 medlemmar. Drygt åtta av tio har ett sparande hos JAK medan knappt två av tio har lån. Spararen har i genomsnitt 18 000 kronor på sparkontot, som omfattas av insättningsgarantin, medan låntagaren i genomsnitt har lånat 135 000 kronor.

  – Vi har ett totalt sparande på 915 miljoner kronor och en utlåning på 873 miljoner. Pengarna räcker i och med att vi har så många medlemmar, säger Johan Oppmark.

  Han förklarar att den som lånar 100 000, och inte tidigare har sparat några pengar hos JAK, måste amortera 10 000 kronor per år, spara 10 000 per år och betala en låneavgift på 1 300 kronor om året. Det blir 1 775 kronor i månaden.

  – Efter tio år är du skuldfri och ditt sparande, som hittills varit bundet, är fritt och du har 100 000 kronor på kontot, säger Johan Oppmark.

  För att JAK ska täcka kapitaltäckningskvoten, enligt Finansinspektionens regler, tas en avgift på 6 000 kronor ut från låntagaren. Efter lånetiden betalas de pengarna tillbaka.

  JAK är en politiskt och religiöst obunden förening och har medlemmar i alla politiska läger. Till antalet är medlemmarna flest i storstäderna men sätter man medlemsantalet i relation till antalet invånare är Orsa kommun den JAK-medlemstätaste. I Småland finns endast ett litet intresse för JAK.

  – Det handlar om hur intresserade och engagerade människorna är på just den orten. Vi har 27 lokalavdelningar med aktivt ideellt arbetande medlemmar, säger Johan Oppmark.

  Han tycker det är konstigt att debatten om finanskrisen inte berör varför dessa kriser ständigt återkommer.

  – Det är något som är fundamentalt fel när staterna som svarare för penningmängden hela tiden trycker nya pengar med hjälp av bankerna i takt med att utlåningen ökar. Vi har kommit för långt från den reella världen och den reella ekonomin, det är i de lokala ekonomierna de reella värdena finns, resonerar Johan Oppmark.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X