”Jag ville återvända till då Lenin var levande”

Sand borstas bort från huvudet på en Leninstaty. Statyn, som stod på ett torg i Berlin, revs 1991 men restaurerades 2015 för en utställning.
Sand borstas bort från huvudet på en Leninstaty. Statyn, som stod på ett torg i Berlin, revs 1991 men restaurerades 2015 för en utställning. Foto: Gregor Fischer / TT

Inför hundraårsdagen av Lenins återkomst till Sankt Petersburg reste den brittiska historikern Catherine Merridale i revolutionären och diktatorns fotspår. I "Lenins resa" tecknar hon ett porträtt av en besatt ledare vars minne fortfarande delar Ryssland.

Under strecket
Publicerad
Ur Svenska Dagbladet den 14 april 1917.

Ur Svenska Dagbladet den 14 april 1917.

Foto: SvD:s arkiv
Annons

Den 9 april 1917 lämnar en grupp ryssar Zürich med tanken att färdas via Tyskland, Sverige och Finland till Petrograd, dagens Sankt Petersburg. Det är en resa som ska visa sig få avgörande konsekvenser för den moderna politiska historien: med på tåget finns den 46-årige Vladimir Lenin, som i och med tsarväldets avskaffande samma år sett sin chans att återvända från sin exil och leda bolsjevikernas stegrande revolution.

Åtta dagar senare anländer tåget till Finlandstationen i Petrograd och Lenin hälsas som en befriare. De följande händelserna är välkända: arbetarrevolutionen utvecklar sig till inbördeskrig, och med de rödas slutliga seger föds Sovjetunionen.

Annons
Annons
Annons