Annons
X
Annons
X

”Jag vill förbjuda min dotter att ha sex”

Vad gör man när den 15-åriga dottern bara pratar om sex? Och man som förälder inte bara känner sig obekväm, utan tycker sex före äktenskapet är fel? Idagsidans psykolog svarar: ”Du kan förklara din inställning, men du kan inte tvinga din dotter att tycka som du.”

Fråga psykologen

**FRÅGA: Hej! Jag har **en 15-årig dotter som har ett handikapp. Hon pratar nästan hela tiden om sex och jag kan inte svara på hennes frågor då jag känner mig obekväm med det.

Jag har dessutom en kristen bakgrund och tycker inte om att hon har sex före äktenskapet. Det är emot vår kristna tro.

Jag vill förbjuda henne att ha sex. Snälla hjälp mig.

(uppdaterad)
Psykologen svarar
Bild 1 av 2

”De flesta människor både tonåringar och vuxna söker bekräftelse. Speciellt i tonåren är det vanligt att man söker bekräftelse på att man duger i sig själv och sin kropp.”

Foto: Anna Hållams/TT Bild 2 av 2

”De flesta människor både tonåringar och vuxna söker bekräftelse. Speciellt i tonåren är det vanligt att man söker bekräftelse på att man duger i sig själv och sin kropp.”

Foto: Anna Hållams/TT Bild 1 av 1

Del 1 av 1

**SVAR: Som jag **förstår det finns det flera frågor att förhålla sig till. Din dotter har ett handikapp. Du skriver inte vad det handlar om, vilket gör det svårt att veta vad det innebär. Har hon ett handikapp som gör henne utsatt på ett sådant sätt att du är orolig att hon ska bli utnyttjad om hon inte själv kan göra adekvata bedömningar och sätta gränser?

De flesta människor både tonåringar och vuxna söker bekräftelse. Speciellt i tonåren är det vanligt att man söker bekräftelse på att man duger i sig själv och sin kropp. Man vill testa och prova sig fram hur det motsatta könet uppfattar en. Det hör tonårstiden och den unga vuxna tiden till. Det är förstås viktigt att hon under säkra omständigheter får känna sig för. Det är det som rör din dotter.

Det som handlar om dig själv tycks vara att du känner dig generad kring sex. Vad är det som gör att du känner så? Har du själv vuxit upp med att sex är laddat och något förbjudet?

”De flesta människor både tonåringar och vuxna söker bekräftelse. Speciellt i tonåren är det vanligt att man söker bekräftelse på att man duger i sig själv och sin kropp.” Foto: Anna Hållams/TT

**Du har svårt **att prata med din dotter och då är det mycket viktigt att det finns någon annan vuxen som kan prata med henne om det. Det finns mycket kring detta med en kropp i förändring och att bli vuxen – någon behöver hon att ställa sina frågor till.

Du behöver prata med henne om att du är obekväm med att prata om sex och att du tänker ta hjälp av någon annan som hon litar på. Du kan förklara din egen inställning till sex, men du kan inte tvinga din dotter att tycka och bete sig som du.

Hon har rätt till sin sexualitet och till att på ett tryggt och säkert sätt så småningom utforska den. Du kan alltså inte förbjuda henne att ha sex, däremot kan du förklara din ståndpunkt utan att tvinga på henne den.

**Det kan komma **att bli frustrerande för dig. Då är det viktigt att du själv har någon att prata med om det, så att inte din dotter belastas av dina svårigheter med att hon kanske kan komma att leva på det sätt som passar henne. Du ska nog fundera över varför detta är så viktigt för dig och varför det väcker så starka känslor.

Blicka bakåt och se hur ditt eget liv formats och hur du fått de värderingar du har i dag. Det är alltid bra att fundera i dessa banor och alldeles speciellt viktigt när det är så laddat som det är för dig.

Annons
Annons
X
Annons
X