X
Annons
X
Reportage

”Jag vill få barn att fundera över varför de finns här på jorden”

Den tyske författaren och illustratören Wolf Erlbruch tilldelas årets litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. I Sverige är han mest känd för sin ilskna lilla mullvad med en bajskorv som huvudbonad i "Det var det fräckaste".

Wolf Erlbruch fick 2006 Hans Christian Andersen award och har dessutom fått både Bologna Ragazzi award samt Deutscher Jugendlitteraturpreis två gånger, 2003 för sin samlade produktion. Foto: Agence Opale / IBL

Det finns en scen i den tyska författaren och illustratören Wolf Erlbruchs bilderbok ”Anden, Döden och Tulpanen” som stannar hos mig. Anden (som i fågeln) och hennes nya följeslagare Döden – ”han var trevlig om man inte tänkte på vem han var”, har klättrat upp i ett träd för att göra något riktigt spännande. Men istället för det där vanliga barnbokskalasandet på körsbär lämnar de dem därhän. Anden tittar istället ner på sin damm långt nedanför.

"Den låg där så stilla – och så ensam. Det är alltså så det är när jag är död, tänkte hon. Dammen – ensam. Utan mig."

Wolf Erlbruch fick 2006 Hans Christian Andersen award och har dessutom fått både Bologna Ragazzi award samt Deutscher Jugendlitteraturpreis två gånger, 2003 för sin samlade produktion.

Foto: Agence Opale / IBL Bild 1 av 5

”Jag har varit i din närhet under hela ditt liv – bara för den händelse att”, konstaterar Döden till Anden i Erlbruchs bilderbok som kom på svenska 2012.

Foto: Lindskog förlag Bild 2 av 5

Den hämndlystne mullvaden på jakt efter den som bajsat på hans huvud i ”Det var det fräckaste!” av Werner Holzwarth med illustrationer av Wolf Erlbruch.

Foto: Berghs förlag Bild 3 av 5

Wolf Erlbruchs illustration till ”Björnen som inte var där” av Oren Lavie. ”Jag gillar björnar, de är trevliga att rita – rör sig fint och ser lite ut som oss” säger Erlbruch.

Foto: Förlaget Hjulet Bild 4 av 5

”Leonard” är inspirerad av Wolf Erlbruchs son och handlar om en liten gosse som i ett led att komma över sin egen rädsla för hundar önskar att han vaknar upp som sådan.

Foto: Förlaget Hjulet Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X