Annons

”Jag vill bara få tillbaka min bror”

Terrorgruppen al-Shabaabs allt större närvaro i Kenyas eftersatta kustregion har skapat motsättningar. Hot, försvinnanden och misstankar om att polisen utför utomrättsliga avrättningar har blivit vardag. I landets andra stad – Mombasa – skräms befolkningen till tystnad av både radikala jihadister och polisens anti-terroraktioner.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Khadija Yunus gråter när hon berättar om sin bror som för en månad sedan blev indragen i en bil av några män och sedan dess är spårlöst försvunnen.

Foto: Malin PalmBild 1 av 6

Abdulkadir Yunus (vänster) var entreprenör men hade nyligen gett upp sitt senaste företag för att ägna sig åt att samla in pengar åt sin sjuke son. Han bodde hemma hos sin syster och mamma när han blev bortförd.

Foto: Malin PalmBild 2 av 6

Polisen Victor Anzani gör en säkerhetskontroll av en bil som ska köra på färgan i Mombasa. Terrorgruppen al-Shabaab har tidigare utfört terrordåd mot bland annat bussar, kyrkor och turistmål i staden.

Foto: Malin PalmBild 3 av 6
Foto: SvDBild 4 av 6

Efter terrorattacker och radikala gruppers närvaro uppmanar polisen människor längs Kenyas kust att hjälpa dem att hitta misstänkta terrorister. Själv misstänks polisens antiterror-grupp för att utföra kidnappningar och utomrättsliga avrättningar.

Foto: Malin PalmBild 5 av 6

En av Abdulkadirs söner vill vara med när farmor Amina Mohamed ber i vardagsrummet. Hon vill inte prata om sin son, det enda som hjälper mot saknaden är att vara stark.

Foto: Malin PalmBild 6 av 6

Khadija Yunus är en av få som fortfarande vill berätta. Med tårar i ögonen beskriver hon dagen då uppjagade vänner till hennes bror kom till hennes hem. De berättade att några män hade tvingat in brodern i en bil och kört iväg. Det är över en månad sedan nu och 28-årige Adulkadir Yunus är spårlöst försvunnen.

– Först tänkte jag att han kanske är hemma hos oss redan till kvällsmaten. Vi gick direkt till polisstationen eftersom vi trodde att de hade honom, men de sa att de inget visste, säger hon.

Annons
Annons
Annons