Annons

”Jag vet inte varifrån människans grymhet kommer”

”Jag tror att vi är rädda för att vara ensamma. Filmen ställer frågan om det är medfött, helt enkelt att vi inte är gjorda för att vara ensamma”, säger Yorgos Lanthimos.
”Jag tror att vi är rädda för att vara ensamma. Filmen ställer frågan om det är medfött, helt enkelt att vi inte är gjorda för att vara ensamma”, säger Yorgos Lanthimos. Foto: Lionel Cironneau/TT

En dystopisk dejtingsatir – det har Yorgos Lanthimos ”The lobster” kallats. I lördags tilldelades han årets Visionary Award på Stockholms filmfestival. SvD:s Elias Björkman träffar den grekiske regissören som fortsätter att skildra människans inneboende grymhet på film.

Under strecket
Publicerad

Från det att David checkar in på hotellet har han 45 dagar på sig att träffa en ny partner. Lyckas han inte förvandlas han till ett djur efter eget val. David väljer hummer; den lever i havet och kan bli 100 år.

När Yorgos Lanthimos, mottagare av årets Visionary Award på Stockholms filmfestival samt tävlande i Competition-sektionen med sin ”The lobster”, skildrar tvåsamhet och samhällets besatthet av parrelationer blir resultatet oundvikligen absurt. Den grekiske regissören, numera hemmahörande i London, har gjort sig känd för sina torrt betraktande, ofta extremt mörka, filmer.

Annons
Annons
Annons