Annons
X
Annons
X

Jag var rädd för grovt kriminella personer

Kent Ekeroth tar en ”time-out” efter diskussionen kring den film där han bland annat ses ta upp ett metallföremål. Nu skriver han själv på Brännpunkt om hur han ser på händelserna och sin politiska karriär.

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth om sitt beslut om en ”time-out”.
Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth om sitt beslut om en ”time-out”. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | SD-KRISEN

Till att börja med vill jag klargöra att jag för två och ett halvt år sedan, strax innan valet, aldrig borde ha hamnat i den här omskrivna situationen. Att inte lämna en sådan situation som detta utvecklades till var ett stort misstag som jag ångrar. Med anledning av denna händelse har jag på eget initiativ i samråd med partiledningen beslutat att tillsvidare ta en time-out från mitt uppdrag som ledamot i justitieutskottet. Det räcker med att konstatera att det under rådande omständigheter inte är möjligt att företräda partiet på ett bra sätt utan att fokus hamnar på denna händelse.

När det blev tjafs och hårda ord började utväxlas borde jag ha lämnat platsen. Istället valde jag dock att stanna kvar för att filma det som hände. Anledningen till detta är den situation som vi sverigedemokratiska företrädare har haft under många år, med hot och våld som en daglig företeelse mot oss.

Ett sådant exempel är ett skolbesök i Malmö, där ett gäng sprang efter oss så snart vi lämnat skolan. När de inte kom ikapp oss valde de istället att kasta stora stenar efter oss. Vid flera sådana eller liknande situationer har jag ofta önskat att jag hade det på film. Så i denna situation valde jag att filma händelseförloppet utifall någon av oss skulle bli överfallna av den grovt kriminella person vi hade att göra med. Ett val jag i efterhand givetvis ångrar.

Annons
X

Även om jag med all rätt får kritik för mitt uppträdande vill jag ändå försöka förklara vad som egentligen händer. Det är nämligen inte lätt att få en fullständig bild av det inträffade på dessa korta videoklipp. När vi lämnade platsen följde gänget efter oss. I den situationen försöker en person ur det gänget ta min mobiltelefon ur handen på mig, varpå jag naturligtvis inte ville tillåta det utan puttade tillbaka personen. Då fick jag ett uttalat hot från en som påstod sig vara del av det grovt kriminella nätverket ”Original Gansters”, varefter han försökte attackera mig. Man kan se på videoklippet hur personen hejdas från att göra detta.

Efter det tog vi oss därifrån till en trappa upp i tron att denna person och hans eventuella vänner skulle förfölja oss. Väl medveten om hur snabbt denna sorts folk kan kalla in fler personer var jag såklart orolig för att de jagade efter oss och vi tänkte då att vi skulle invänta dem istället för att springa. Ett dumdristiskt beslut som jag ångrar. Vi borde så snabbt som möjligt ha lämnat platsen. Metallföremålet höll jag endast några sekunder i hand och vi blev mycket lättade, vilket också framgår av filmen, när polisen kom.

Jag önskar jag aldrig hade stannat kvar i en sådan situation men jag önskar att man sakligt går in på vad jag verkligen gör och inte gör. Jag filmade händelseförloppet inledningsvis, därefter hindrade jag att någon tog min mobiltelefon och slutligen övervägde jag kort att plocka upp ett metallföremål för självförsvar när jag var orolig för att grovt kriminella skulle komma efter oss. Kan vara värt att notera att OG-mannen blev samma kväll omhändertogs av polis och att det visat sig att han tidigare varit dömd för grov brottslighet. Mina farhågor i det avseendet var därmed också befogade.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag är väl medveten om att även jag framstår som provocerande även om jag aldrig förolämpade någon eller attackerade någon. Jag borde ha lämnat situationen långt tidigare.

  Mitt agerande i de uppmärksammade sekvenserna ser jag i huvudsak som självförsvar. Bakgrunden till filmningen var rädslan för att vi skulle utsättas för överfall. I den ena situationen för att jag inte ville att någon skulle ta min mobil och i den andra situationen för att jag befarade att ett gäng grovt kriminella personer sprang efter oss.

  Det var en väldigt onödig situation att hamna i. Tyvärr tar man ibland fel beslut i sådana situationer och det inträffade bottnade i ett uppenbart omoget uppträdande den kvällen för två och ett halvt år sedan. Istället för att tänka på att skydda mig, min egendom eller min vän, borde jag ha sprungit därifrån så att de inte kunde följa efter. Men jag förolämpade ingen, attackerade ingen. Något liknande har inte hänt sen dess och mitt aktiva och seriösa jobb i riksdagen vittnar om något helt annat än vad en enskild händelse för ett par år sedan i en pressad situation gör.

  KENT EKEROTH (SD)

  riksdagsledamot

  Annons
  Annons
  X

  Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth om sitt beslut om en ”time-out”.

  Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X