Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Mats Johansson: Jag väntar fortfarande på svaret på vårt brev

Ledare kolumnister
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Under tre år som ledamot av Europarådets parlamentariska församling (2010–2013) var det en källa till förvåning vilket inflytande den ryska delegationen kunde ha för att mobilisera delegater mot förslag som Kreml motsatte sig.

Att den ryska hållningen inte sammanföll med rådsmajoritetens var begripligt med tanke på Kremls motstånd mot demokrati och politiska friheter, grunden för Europarådets grundkonvention. Det förvånande var att förmenta demokrater ställde upp för att blockera den två tredjedels majoritet som krävdes för att omsätta antagna rekommendationer i handling.

Det drabbade bland annat min antagna rapport (2013) om den hotade mediefriheten i Europa. Bland motståndarna fanns spanjoren Pedro Agramunt, då ordförande i EPP-gruppen (M/KD), nu befordrad till president i församlingen.

Annons
X

Samma ära har inte vederfarits hans företrädare i EPP-gruppen, italienaren Luca Volonte. Denne mans sätt att (inte) sköta sitt uppdrag fick mig och kolleger (M) att skriva till partistyrelsen (31/10 2012) och ifrågasätta värdegrunden i Europasamarbetet hos sådana företrädare.

Anledningen var att i en omröstning om Rysslands brott mot Europakonventionen hade endast 56 av EPP:s 208 ledamöter deltagit, varav tio röstade mot gruppens egen rapportör och därigenom stoppade antagna rekommendationer. Nästa gruppmöte med EPP upplöstes i kaos efter att tyska kristdemokrater lämnat i protest. Vi bad om hjälp:

”För oss som deltar i Europarådsarbetet i syfte att försvara demokrati, mänskliga rättigheter, rättsstatsprinciper och Europakonventionen blir det alltmer tydligt att andra inte är där av samma skäl, en klyfta av nord-syd-karaktär. Det försvårar ett framtida samarbete om länder som Ryssland och Turkiet lyckas mobilisera moderata partier mot kritik vid omröstningar i MR-frågor. Till stöd för vårt fortsatta engagemang vore det värdefullt om partiledningen i kontakter med ledningarna för Conservatives och Partido Popular kunde efterfråga motiven bakom deras ledamöters ställningstagande mot fortsatt granskning av Ryssland, i strid med den demokratiska majoriteten.”

The Economists Edward Lucas kommenterade intermezzot (European Voice 11/10-12) som ett utslag av feghet; om man inte vågar skälla eller bita ifrån gentemot en stormakt kan ledamöterna stanna hemma. Signalen till Kreml – och det ryska folket – är att Europa inte bryr sig.

Tre år senare får skandalen ett mer förklarande ljus. I en 20-sidig rapport från European Stability Initiative (The European Swamp, ESI 17/12 2016) berättas historien om hur ”kaviardiplomatin” fungerar; ledamöter ges goda skäl att stoppa MR-kritik, i detta fall gällande Azerbaijan. Många namnges men som ledande namn i härvan framstår – fanfar! - Luca Volonte, EPP-ledaren som står under åtal för att ha tagit emot miljoner euro från diktaturen.

Något svar på brevet till partiledningen (M) har inte inkommit.

Annons
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X