Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Efva Attling firar 20 år som framgångsrik smyckedesigner. Hennes senaste kollektion är inspirerad av Carolyn Bessette Kennedy.
Efva Attling firar 20 år som framgångsrik smyckedesigner. Hennes senaste kollektion är inspirerad av Carolyn Bessette Kennedy.
Perfect Guide

”Jag vaknar med ett leende på läpparna”

Efva Attling om stilikoner, sena karriärbyten och vilken kändis hon önskar bar hennes smycken.

Det har gått 20 år sedan du lanserade dina första smycken, silverplattorna med orden ”Homo Sapiens” och ”Human”. Hur har din designstil utvecklats genom åren?

Annons

– Jag har hållit fast vid min ursprungsidé hela tiden och lägger fortfarande in ord och ordspråk i mina smycken. Musik har varit en stor del i mitt liv, och eftersom jag blir så berörd av låttexter och ord ville jag använda det på mina smycken.

I våras lanserade du en bröllopskollektion med klänningar, skor och ringar. Hänger det ihop med att du och Eva Dahlgren firar tjugo år som gifta?

– Nej, det är faktiskt en slump. Men jag tycker att det är häftigt att jobba med människor som är kära, och ville göra sådant som är kopplat till bröllopet. Kollektionen är ett sätt att hylla kärleken.

Var hämtar du inspiration?

– Jag utgår alltid från någonting jag själv gillar. Den här gången har Carolyn Bessette Kennedy varit en stilförebild. Hon hade en fantastiskt stilig och lågmäld smak. Så klänningarna är avskalade och rena med någon liten detalj, vilket passar bra ihop med mina smycken.

Ser du dig själv som konstnär?

– Jag ser mig som en skapande människa. Allt jag har gjort hänger ihop. Min drivkraft är nyfikenheten, jag vill få reda på vad som väntar runt hörnet.

Idag har ditt smyckeföretag egna butiker världen över och omsätter mångmiljonbelopp. Vad var målsättningen när du startade?

– Jag var så glad att efter 27 år hitta tillbaka till det jag egentligen ville göra. Sedan har jag aldrig varit någon strateg som sitter och räknar på saker. Jag bara gör, men det har varit bra att jag begränsade mitt formspråk.

Vilken känd person skulle du vilja se bära dina smycken?

– Det vore väldigt häftigt om Beyoncé skulle göra det.

Nu finns det många kvinnliga svenska smyckedesigners. Hur ser du på att du var med och startade trenden?

– Det är fantastiskt att kunna inspirera människor att byta karriär. Livet är föränderligt om man är öppen för förslag. Sedan är inte alla skapade för frilansyrken, man måste vara funtad på ett särskilt sätt.

Det är fantastiskt att kunna inspirera människor att byta karriär. Livet är föränderligt om man är öppen för förslag.

Du verkar ha en stark ”det-löser-sig”-inställning.

– Absolut, och jag är nog en positiv person. Eva säger att jag alltid vaknar med ett leende på läpparna, haha.

Du bor i New York på halvtid. Vad gillar du bäst med staden?

– Att det är högt i tak. Alla får plats och du kan vara den du vill. Sen ger staden mycket energi och inspiration.

Vad är viktigast för att lyckas i karriären: tur och tajming, hårt arbete eller talang?

– Tur och tajming handlar mycket om förmågan att kunna ta tillfället i akt, och det är jag jäkligt bra på. Som när jag träffade Johan Renck precis innan han skulle till Los Angeles för ett möte med Madonna. Han fick med sig mina första smycken att ge henne. Det gick ju skitbra. Det är viktigt att vara öppen och lyhörd – och våga. För mig finns inte ”varför vågade jag aldrig …”.

Till Toppen