”Jag utgår från kroppens eget energiflöde”

Massage, naturläkemedel, kiropraktik, akupunktur och naprapati är de populäraste komplementärmedicinska metoderna i Sverige. Men det finns många, många fler. Hur ska man hitta rätt? I dag ger vi lite vägledning, och besöker shiatsuterapeut och en naprapat, som berättar om sina metoder.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mottagningsrummet är enkelt men inbjudande. En japansk futonmadrass ligger mitt på golvet och tar upp nästan halva rummet. Jeremy Halpin, shiatsuterapeut och akupunktör berättar att hans patienter söker hjälp för till exempel huvudvärk, depression, utbrändhet och allergi.

– Men i shiatsu är det egentligen inte en viss sjukdom utan kroppens energiflöde som är utgångspunkten. Att säga att vi behandlar till exempel huvudvärk och allergier är därför inte helt korrekt eftersom vi utgår från ett annat synsätt än skolmedicinen.
Däremot får behandlingarna av kroppens energiflöde effekt på olika sjukdomar, poängterar han.
Shiatsu är en japansk kroppsterapi med sin teoretiska bas i kinesisk medicin. Inga skarpa gränser dras här mellan människans fysiska, mentala, emotionella och andliga aspekter, utan allt ses som ett flöde där hälsoproblem uppstår vid olika obalanser.
På patienterna ställs det dock inga krav på kunskaper om metoden, inte heller på någon exklusivitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons