”Jag tröttnar aldrig på pasta”

Tv-kocken Dante Zia är aktuell med sin första kokbok. I dag ska Ellen och Cornelia provlaga ett av recepten tillsammans med honom.

Under strecket
Publicerad

I boken ”Pasta al Dante” är recepten uppdelade i olika svårighetsgrader. Det finns både en enkel version av carbonara (den här) och en svårare för den som vill utmanas. Foto: Emma-Sofia Olsson

Både Ellen och Cornelia är intresserade av matlagning. Foto: Emma-Sofia Olsson

Det är viktigt att hela tiden smaka av maten för att den ska bli så god som möjligt. Foto: Emma-Sofia Olsson

Svartpeppar är ett måste när det kommer till pasta carbonara. Foto: Emma-Sofia Olsson

Dantes recept får mer än godkänt av tjejerna. Foto: Emma-Sofia Olsson

I boken ”Pasta al Dante” är recepten uppdelade i olika svårighetsgrader. Det finns både en enkel version av carbonara (den här) och en svårare för den som vill utmanas. Foto: Emma-Sofia Olsson

Både Ellen och Cornelia är intresserade av matlagning. Foto: Emma-Sofia Olsson

I boken ”Pasta al Dante” är recepten uppdelade i olika svårighetsgrader. Det finns både en enkel version av carbonara (den här) och en svårare för den som vill utmanas. Foto: Emma-Sofia Olsson
I boken ”Pasta al Dante” är recepten uppdelade i olika svårighetsgrader. Det finns både en enkel version av carbonara (den här) och en svårare för den som vill utmanas. Foto: Emma-Sofia Olsson

– Mormor gav mig min första kokbok när jag var 10 år. Hon såg tidigt mitt intresse för mat, berättar Dante för juniorreportrarna Ellen och Cornelia.

Dante har älskat att laga mat sedan han var liten. Därför är det stort för honom att kunna hålla i sin egen kokbok ”Pasta al Dante”.

I dag ska Ellen och Cornelia få laga en enkel version av pasta carbonara som finns i kokboken.

– Nu får vi se om receptet funkar, säger Dante.

Både Ellen och Cornelia är intresserade av matlagning. Foto: Emma-Sofia Olsson
Både Ellen och Cornelia är intresserade av matlagning. Foto: Emma-Sofia Olsson

Tjejerna tvättar händerna och tar fram alla ingredienser som står i receptet. Pasta, bacon, grädde, parmesanost, salt och svartpeppar. De börjar med att steka baconet och håller koll så att det inte bränns vid.

Det är viktigt att hela tiden smaka av maten för att den ska bli så god som möjligt. Foto: Emma-Sofia Olsson

Svartpeppar är ett måste när det kommer till pasta carbonara. Foto: Emma-Sofia Olsson

–  Det är lätt hänt, men bränd mat smakar ju inte gott så vi får hålla koll, säger Dante.

Cornelia: Varför är det just pasta du gillar att laga?

–  Mina föräldrar är från Italien och vi har alltid ätit mycket pasta hemma. Vi är sex syskon och det är en billig rätt när man är många. Jag tröttnar aldrig, säger Dante.

Nu har baconet fått en perfekt stekyta och det är dags att koka upp pastavatten.

–  Eftersom bacon är väldigt salt behövs inte lika mycket salt i vattnet som vanligt, tipsar Dante.

Det är viktigt att hela tiden smaka av maten för att den ska bli så god som möjligt. Foto: Emma-Sofia Olsson
Det är viktigt att hela tiden smaka av maten för att den ska bli så god som möjligt. Foto: Emma-Sofia Olsson

Han förklarar att för att få pastan ”al dente”, att den har tuggmotstånd, ska den bara kokas i 10 minuter och inte i 12 minuter som det står på paketet. Då blir den perfekt sen när den får gotta till sig i såsen.

Ellen: Vad är det roligaste med att laga mat?

–  Att man får vara kreativ. Det finns inga regler. Det är upp till dig vad du tycker är gott. Och det är ett härligt sätt att umgås på.

Cornelia häller i grädden som får smak av baconet medan Ellen river ett fluffigt berg av parmesanost. Nu är det dags att få till krämigheten i såsen.

–  Med pastavattnet kan jag bestämma hur tjock såsen ska vara. Är den för tjock kan man ha i lite mer av pastavattnet. Skulle såsen vara för rinnig kan man ha i lite mer parmesanost, berättar Dante.

Svartpeppar är ett måste när det kommer till pasta carbonara. Foto: Emma-Sofia Olsson
Svartpeppar är ett måste när det kommer till pasta carbonara. Foto: Emma-Sofia Olsson

Dantes recept får mer än godkänt av tjejerna. Foto: Emma-Sofia Olsson

Ellen och Cornelia smakar av rätten före servering. Svartpeppar saknas. När den är i är det dags att hugga in.

– Det blev ju jättegott, säger Cornelia. Ellen och Dante håller med.

Ellen: Vilken var din favoriträtt som barn?

– Pasta med köttfärssås, det älskar jag än i dag, svarar Dante.

Ellen: Fanns det något du inte gillade?

– Skolmaten var ingen favorit, jag brukade gå runt med paprikor i fickan för att bli mätt, säger han och skrattar.

Cornelia: Vad har du för tips till oss barn för att lyckas i köket?

– Våga misslyckas och testa nya grejer. Börja med att följa recept som är enkla och har få ingredienser.

Dantes recept får mer än godkänt av tjejerna. Foto: Emma-Sofia Olsson
Dantes recept får mer än godkänt av tjejerna. Foto: Emma-Sofia Olsson
Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Annons
Annons