Annons
X
Annons
X

”Jag tänker inte särskilja Gotland”

Försvarsminister Karin Enström står fast vid att Gotland inte ska ”särskiljas” – trots att en majoritet av riksdagspartierna vill se ett stärkt försvar på ön:

– För mig är inte det viktiga exakt vad som står på Gotland, utan att vi har en sammantagen förmåga, säger hon till SvD.

Försvarsminister Karin Enström står fast vid att Gotland inte ska ”särskiljas” – trots att en majoritet av riksdagspartierna vill se ett stärkt försvar på ön.
Försvarsminister Karin Enström står fast vid att Gotland inte ska ”särskiljas” – trots att en majoritet av riksdagspartierna vill se ett stärkt försvar på ön. Foto: YVONNE ÅSELL

ALMEDALEN
Ska Gotlands försvar förstärkas?

– Jag ser Gotland som en del av Sverige och vi genomför nu en försvarsreform för att förstärka försvaret av hela Sverige, inklusive Gotland. Vi bygger en förstärkt försvarsförmåga. Det gör vi bland annat genom att försvarsmakten övar på Gotland, runt Gotland, i vattnen och i luften ovanför Gotland.

Är det ett ja?

Annons
X

– Hela syftet med försvarsreformen är att förbättra och öka vår försvarsförmåga. Det är just det som genomförs just nu. Jag tänker inte särskilja Gotland, jag tycker att vi är en lika viktig del av Sveriges territorium som, ska säga, Pajala i norr till Smygehuk i söder.

Gotland anses vara ett strategiskt område. Ska Gotland då få större del av de resurser som ni skjuter till?

– Vi bygger nu en insatsorganisation som ska vara tillgänglig och rörlig. Med uppbyggnaden av det moderna försvaret kan vi självklart sätta resurser där vi behöver dem.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad skulle du säga att Gotland behöver – konkret?

  – Vi har i dag en situation där vi har ett väl utbyggt hemvärn. Vi har en förhandslagring av stridsvagnar. Jag ser det här som en helhet. Genom att vi bygger upp den här insatsorganisationen stärker vi även försvaret av Gotland.

  Du kan inte säga konkret vad som ska hit?

  – För mig är inte det viktiga exakt vad som står på Gotland, utan att vi har en sammantagen förmåga. Den bygger vi just nu. Inte minst genom att försvarsmakten över också här.

  De flesta andra partier vill se ett starkare försvar på Gotland, om än med olika delar i det. C tvekar, MP är den enda parti som inte vill ha ett upprustat försvar på Gotland. Hur ser du på det?

  – Jag ser det som att jag kommer nu att se försvarsberedningen ett nytt uppdrag, nya anvisningar i närtid. Där är jag säker på att det kommer att olika typer av inspel i den här frågan. Det är just det vi har försvarsberedningen till.

  När kan Gotlands försvar ha rustats upp, när är det starkare än i dag?

  – Jag ser på detta som en helhet. Det viktiga är att vi nu genomför försvarsreformen, för det kommer hela Sveriges försvar att gagnas av, inklusive försvaret av Gotland.

  Så exakt hur det blir med Gotland får vi inget svar på i dag?

  – Vi förbereder för ett inriktningsbeslut 2015.

  LÄS MER: Fler nyheter om Almedalsveckan

  Därför misslyckadesintervjun med Bildt svd.se WEBB-TV | Fridolin om #mittförstajobb svd.se Gudrun Schyman kokar mot Åkesson svd.se Nu berättar Reinfeldt om #mittförstajobb svd.se SvD MÖTER | ”Två klena år för Sverige” svd.se Läs allt om Almedalen på SvD:s specialsajt svd.se ”Det är en sorglig dag i Almedalen” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Försvarsminister Karin Enström står fast vid att Gotland inte ska ”särskiljas” – trots att en majoritet av riksdagspartierna vill se ett stärkt försvar på ön.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X