Annons
X
Annons
X

”Jag står upp för allas lika värde”

För första gången efter sin avgång ur Socialdemokraternas partistyrelse berättar nu Omar Mustafa i en exklusiv intervju med SvD om ett parti som han anser viker sig för ”islamofoba krafter”.

Omar Mustafa.
Omar Mustafa. Foto: SCANPIX

En vecka har gått sedan Omar Mustafa, ordförande i Islamiska förbundet,
tvingades bort från Socialdemokraternas partistyrelse. I en mejlintervju med SvD beskriver han hur överraskad han blev när valberedningen i ett sent skede nominerade honom – och känslan av att ha blivit sviken av partiledningen.

”Det kändes som att man utan eftertanke vek sig för islamofoba krafter”, säger han om partiledaren Stefan Löfvens agerande.

Omar Mustafa har under den gångna veckan befunnit sig på tjänsteresa utomlands. Han har inte velat kommentera det han kallar för
”spelet” kring hans avgång. SvD har endast haft möjlighet att ställa ett fåtal följdfrågor via mejl.

Annons
X

Hur känner du nu inför det som skett?

**”**Det är beklagligt att jag inte hade partiledningens förtroende att fortsätta mitt arbete i partistyrelsen. Samtidigt känner jag ett enormt stöd och ser positivt på att vi fått en välbehövlig debatt om antisemitism och islamofobi i Sverige.”

Hur kändes det att väljas till partistyrelsen? Hur reagerade du på att det gick så fort när du blev invald?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Jag hade ett starkt stöd i Stockholms arbetarekommuns styrelse vid nomineringen och blev tillfrågad av flera personer om att sitta med i partistyrelsen, i god tid före kongressen. Först var jag tveksam till att låta mig nomineras, min bedömning var att tiden inte var mogen. Men jag lät mig till slut övertalas. Valberedningens sena förslag var en överraskning också för mig, och jag kände mig självklart hedrad och stolt.”

  Vilken enskild händelse fick dig att lämna partistyrelsen?

  ”Jag fick klara besked om att
  partiledningen saknade förtroende för mig. Det fanns varken vilja eller kunnande att hantera drevet mot mig, trots att de mycket väl vet att jag inte gjort något fel och att drevet fått en islamofobisk karaktär. Mitt engagemang i olika muslimska organisationer i civilsamhället sågs som en belastning och de bad mig att lämna min plats.”

  Vilka syftar ”de” på?

  Omar Mustafa avböjer att svara.

  Varför släppte du även dina lokala uppdrag?

  ”Det är lönlöst att engagera sig i ett parti där jag fått veta att den högsta ledningen saknar förtroende för mig på grund av mitt engagemang i muslimska organisationer.”

  Vad i debatten har gjort dig mest arg?

  ”Det tar på själen att bli anklagad för något jag ägnat mitt liv åt att bekämpa.”

  Hur ser du på att så många felaktiga påståenden fått spridning?

  ”Jag tror att folk har en rädsla och osäkerhet för troende muslimer. Fördomarna om alla muslimers antisemitism, kvinnoförtryck och homofobi är välspridda. Mediers felaktiga uppgifter om mig har för många bekräftat fördomarna som finns om muslimer.”

  Vilka tankar for genom ditt huvud när Stefan Löfven sa att det inte går att vara ”förtroendevald i Socialdemokraterna om man inte fullt ut kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män”?

  ”Det kändes som att man utan eftertanke vek sig för islamofoba krafter inom och utanför partiet. Det är tråkigt att det här uttalandet gjordes, utan att ta reda på att jag självklart står upp för alla människor lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män. Inte bara i ord utan också i handling.”

  Hur ser du på kritiken om att du, i egenskap av ordförande för Islamiska förbundet, bjudit in talare som uttrycker antisemitiska och homofoba åsikter?

  ”Jag har varit tydlig med att sådana typer av inbjudningar alltid har syftat till att föra dialog med etablerade muslimska personligheter utan att för den delen dela alla deras åsikter. Detta är en metod som bland andra arbetarrörelsen ofta använder sig av och hela den svenska modellen är uppbyggd på detta koncept. Vi behöver dock vara betydligt mer professionella så att vårt dialogarbete inte uppfattas som legitimering av hatpredikningar och personer som inte vill ta avstånd från hatpredikningar bör inte ges utrymme.”

  Du skriver i det brev som Aftonbladet publicerar att du ”handgripligen plockat bort antisemitiska plakat från manifestationer och fått människor som burit sådana avvisade”. Kan du berätta mer om det här och om ditt arbete för ”rättvisa, jämlikhet och mänskliga rättigheter”?

  ”Det känns som att jag har jobbat med sådant hela mitt liv. Här är några exempel:

  Jag var med och grundade Sveriges första mångreligiösa S-förening som heter ’Hjärta – Troende Socialdemokrater i Stockholm’. Hjärta har prioriterat arbetet mot antisemitism och islamofobi. Vi anordnade bland annat ett seminarium om detta under Almedalsveckan 2012.

  Jag har varit vice ordförande för LSU, Sveriges Ungdomsorganisationer, där jag var en av de ansvariga bakom kampanjen ’Alla Olika Alla Lika’ där vi arbetade med att motverka all diskriminering, alltså utifrån alla diskrimineringsgrunder. Detta arbete gjorde jag i nära samarbete med bland annat RFSL Ungdom.

  Islamiska Förbundets lokala förening i Malmö har varit en av de muslimska organisationerna som mest aktivt bekämpat antisemitismen.

  Jag har tagit starkt avstånd från terrorattentat som begåtts av muslimer. Det civila samhällets organisationer har en viktig roll i att förebygga och motverka extremism. Vår roll är att vägleda unga muslimer och rikta deras frustration i en positiv riktning.

  Jämställdhet mellan män och kvinnor är sen självklarhet för mig. Till exempel delar jag och min fru på föräldraledigheten.”

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Näringslivs mest delade på Facebook just nu:

  Annons
  Annons
  X

  Omar Mustafa.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X