Annons

”Jag skämdes för att jag bar på en hemlighet”

SAKNAR PAPPA. Mängder av synpunkter och berättelser har strömmat in med anledning av Idagsidans artikelserie om kvinnor som skaffar barn på egen hand med hjälp av spermiedonation. Men hur är det att växa upp utan en pappa? Här är några som har känt saknad. De närmaste dagarna kommer fler berättelser med andra erfarenheter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Läsarnas brev här nedan omvandlade till ett så kallat ordmoln. De vanligaste orden blir störst. Klicka framåt för att snabbspola artikelserien i ett bildspel. Ill: wordle.net

Bild 1 av 10

5/4: Jessica fick sonen Theo med hjälp av donatorinsemination. – När man pratar rent principiellt om det här sättet att skaffa barn, har många åsikter. Men när jag själv berättade att jag var gravid blev alla bara så glada för min skull.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 10

6/4 listade vi fem olika skäl till att kvinnor skaffar barn på egen hand med hjälp av spermadonation. Den biologiska klockan är ett. Ill. Lotta Sjöberg

Bild 3 av 10

7/4. Maria Hasselblad fick dottern Linnea med hjälp av donerad sperma. Senare fick hon ytterligare en dotter, Agnes, med sin sambo Dan.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL Bild 4 av 10

11/4. – Visst kan det vara bra med två vuxna till hands, men det är kvaliteten i relationerna som räknas, säger Ylva som fått Edgar, 5, och Herbert, 2, genom donatorinsemination. Ylva är lesbisk och ensamstående.

Foto: KARIN GRIP Bild 5 av 10

12/4. – När jag ser mig i spegeln, påminns jag om mitt okända italienska ursprung. Jag har aldrig träffat min biologiska pappa, men jag har sett ett ungdomsfoto av honom och vi är extremt lika, säger Patrick Lindfors.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 6 av 10

13/4. I USA har barn som kommit till genom donation hittat halvsyskon med hjälp av internet. Ryan Kramer tillsammans med tre av sina donatorsyskon. På nätet har han hittatt ytterligare tre.

Foto: PRIVAT Bild 7 av 10

14/4. På Karolinska sjukhuset i Huddinge kan män donera sperma som förvaras i frystankar. I en intervju berättade ”Juan” om varför han ställer upp som donator.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 8 av 10

18/4: Marie-Helena vet ingenting om dottern Ylvas biologiska pappa, det var en anonym donator. Men när det blir dags för syskon kommer hon be om en donator med samma drag.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 9 av 10

19/4. Numera kan kvinnor frysa sina egna ägg för att bli gravid vid ett senare tillfälle. Nyligen började den nya tekniken användas i Göteborg. Ill: David Nyman

Foto: JESSICA GOW Bild 10 av 10

När jag läser om insemination kan jag inte låta bli att tänka på en passage i Karin Boyes Kallocain. Jag reagerade redan när jag gick i nionde klass och läste den:

” ... Det kanske kommer en tid, tänkte jag, då det visar sig att kvinnor är överflödiga, då man kan tillvarata deras äggstockar och kasta resten i kloaken.” (Karin Boye: Kallocain)

Annons
Annons
Annons