Krönika

Kristin Westesson: Jag skämdes fast det inte var mitt fel

Nästan alla har varit med om saker som inte känts bra och som gett en dålig känsla i ­magen. Om man berättar om saker som är svåra, kan de oftast kännas lättare att bära och man känner sig mindre ensam. Man behöver inte skriva om det i sociala medier – att prata med en vän eller en vuxen som du litar på hjälper mycket.

När jag var yngre hände det ofta saker som jag inte tyckte kändes okej. Flera gånger i skolan var det någon som försökte knäppa upp min bh, kallade mig för elaka saker eller tog på min kropp fast jag inte sagt att de fick.

En dag när jag var i tonåren fick jag ett sms. Det var från en kompis pappa, som också var vän med mina föräldrar. I sms:et stod det att han ville göra sexuella saker med mig. Jag blev chockad, ledsen och rädd.

I sms:et stod det att han ville göra sexuella saker med mig. Jag blev chockad, ledsen och rädd.

Jag skämdes väldigt mycket, och det kändes som att det var mitt fel. De känslorna gjorde att jag inte ville berätta, men jag kunde inte hålla det inom mig.

Jag berättade för en kompis, och sedan sa hon att jag skulle säga till en vuxen. Att säga det till mina föräldrar var för svårt, så jag sa det till en annan vuxen jag litade på som fick berätta det för dem. Jag fick också hjälp att anmäla händelsen till polisen.

Det var en jättestor lättnad, som om världens största tyngd lyfts från mina axlar. När jag hade sagt det kunde jag få hjälp, och skulden hamnade där den hörde hemma – hos mannen som skickat sms:et.

Kom ihåg: skulden ligger aldrig hos dig, det är aldrig ditt fel om någon säger eller gör något med dig som du inte vill! Får du en obehaglig känsla i magen, berätta för en person du litar på. Jag lovar att det kommer att kännas bättre i magen.

Läs även

Annons
X
Annons
X
Annons
X