”Jag kommer aldrig ifrån att jag var vittne till mordet, att jag var där på Sveavägen med Palmes blod på mina händer. Det får jag leva med. Nu berättar jag historien på mitt sätt. Boken är min plattform för att kunna gå vidare”, säger Anna Hage.
”Jag kommer aldrig ifrån att jag var vittne till mordet, att jag var där på Sveavägen med Palmes blod på mina händer. Det får jag leva med. Nu berättar jag historien på mitt sätt. Boken är min plattform för att kunna gå vidare”, säger Anna Hage. Foto: Malin Hoelstad

”Jag såg bara ryggen på Olof Palmes mördare”

Hon var först på plats då Olof Palme mördades. Gjorde förgäves första hjälpen medan blodet växte som batik på hans bröst. Efteråt grillades 17-åriga Anna Hage så hårt i rätten så att hon inte talat om om mordet förrän nu, 32 år senare.

Publicerad

Hon nådde den punkt när hon blev tvungen, när det inte längre gick att hålla inne det hon gömt undan sedan den natt när allas vår folkhemstrygghet raserades av ett skott på Sveavägen. Hon själv extra utsatt. Eftersom det var hon som var först på plats, den som försökte få igång hjärtverksamheten på mannen som låg livlös på trottoaren. Först med hans blod på sina händer, kläder, förstod hon vem han var: Sveriges statsminister, Olof Palme.

– På 30-årsdagen av mordet såg jag en dokumentär på tv. Såg mig själv som 17-åring med spretig 80-talsfrisyr. När jag mötte den lilla Annas blick var det som att drunkna i min egen sorg och rädsla. Jag kände att om inte jag berättar hennes historia kommer ingen annan att göra det.