Annons
X
Annons
X

”Jag orkade inte köra över Nuder”

Fastighetsskatten blev frågan som knäckte socialdemokraterna i valrörelsen 2006. Den bedömningen gör förre statsministern Göran Persson i sin bok Min väg, mina val.

Av TT
(uppdaterad)
Göran Persson lanserar bok
Göran Persson lanserar bok Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Han ångrar att han inte körde över sin finansminister och tidigt drev frågan om en frysning av skatten.

I sin bok ”Min väg, mina val” skriver den förre statsministern att han i valrörelsen 2006 ville ge besked om en frysning av fastighetsskatten redan i sitt tal under Almedalsveckan i Visby. Han var då, i början av juli, övertygad om att valet skulle ”gå åt skogen” om inte frågan försvann ur debatten.

Men den dåvarande finansministern Pär Nuder vägrade och ville i stället tala välfärd och rättvisa. Han ansåg att frågan om sänkt fastighetsskatt drevs av små påtryckargrupper.

Annons
X

– I den delen kritiserar jag Pär Nuder, sade Göran Persson när han presenterade sin bok.

– Jag vek ned mig, säger han och tillägger att Nuder i övrigt hyllas i boken.

I stället blev den borgerliga alliansen först med att lansera sitt fastighetsskatteförslag. Nuder ville i dag inte kommentera kritiken.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Persson medger dock att en annan orsak till valförlusten var att partiet inte lyckades förklara sin jobbpolitik.

  Persson har tidigare sagt att fler socialdemokrater borde ha tagit på sig ansvaret för valförlusten. Det tycker han fortfarande och ångrar att han på valnatten inte nyanserade sig när han tog på sitt ansvaret.

  – Det gjorde det mycket bekvämt för andra, men jag gjorde det för att hålla ihop partiet. Så är hela min politiska fostran, sade Persson.

  Den förre statsministern skriver också att han 2006 var beredd att förhandla om att bilda en koalitionsregering med både vänsterpartiet och miljöpartiet efter en valseger.

  I sin bok pekar han på flera frågor som de tre partierna måste lösa innan de sätter sig i en regering. Bland annat den olika synen på EU-medlemskapet, asyl- och invandringspolitiken och frihandeln. Persson tycker också att miljöpartisterna tar alltför lätt på arbetstidsfrågan och att de är för positiva till friskolor.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Göran Persson lanserar bok

  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X