Om Carl-Johan Malmberg fick 20 extra år skulle han aktivt ägna sig åt att hitta nya vänner. ”Kärlek kommer inte på beställning, är inget man kan önska sig. I mitt fall har tre kärlekar av fyra blivit olyckliga.”
Om Carl-Johan Malmberg fick 20 extra år skulle han aktivt ägna sig åt att hitta nya vänner. ”Kärlek kommer inte på beställning, är inget man kan önska sig. I mitt fall har tre kärlekar av fyra blivit olyckliga.” Foto: Staffan L öwstedt

”Jag omges av ruinerna av mina tidigare bokprojekt”

Författaren och kritikern Carl-Johan Malmberg har skrivit sin nya bok ”Guldåldern” samtidigt som han kämpade med en depression.

– Nu står jag här som en 68-årig man med dåliga knän, en alltför trång bostad, med vänner men utan familj. Det gör att jag undrar om det finns någon framtid över huvud taget.

Publicerad

I många år har vi varit kolleger på SvD, det måste väl ändå påpekas inledningsvis. Jag var länge fast anställd, han var den frilansande kritiker han fortfarande är. Därmed inte sagt att vi känner varandra. Snarare minns jag ett möte när han nästan bryskt frågade: ”Vem är du?”

Hans förklaring idag är att han kanske inte kände igen mig från min bylinebild. Följt av medgivandet: