Annons
X
Annons
X

Jag menar som en jättebamsing till borgare!

ENTUSIASM | EN KLYFTA VÄRD ATT MÄTAS

Efter att Sarah Palin gjort sin bejublade debut som presidentkandidaten John McCains utvalda disku­terar nu tyckarna i USA vad hennes entré gjort med the enthusiasm gap, alltså entusiasmklyftan. Det är en intressant klyfta som i princip inte mäts i Sverige. Här vet vi hur det ligger till med väljar­stödet, men mer finkalibrerat blir det sällan. I USA ställs inte bara frågan ”Vem väljer du?” utan också följdfrågan ”Är du entusiastisk över ditt val?” Palin har gjort de republikanska väljarnas ­tidigare ganska håglösa stöd för McCain mer entusiastiskt.

I senaste numret av Fokus (36-2008) presenteras en mätning som visar att 65 procent av svenska ­folket tror att socialdemokraterna tar makten 2010. Bara 22 procent tror att Alliansen behåller den. Och än värre – också de borgerliga väljarna tror att s vinner. Entusiasmen är helt enkelt mer än lovligt låg.

FRA-frågan är förstås en viktig del. Mycket skulle vara vunnet om man här tog sitt förnuft till fånga. Men det är också något annat, som är svårare att sätta fingret på. Den borgerliga regeringen beter sig inte särskilt borgerligt och det sörjer kärnväljarna.

Annons
X

Vi talar inte om en längtan efter ett verklighetsfrånvänt, öfverklassigt borgarskap. Att moderaterna intog den vakanta platsen som arbetarparti och att Alliansen värnar arbetslinjen är rätt och riktigt. Men kanske har Alliansens strateger misstagit sig på vad det verkligen var som gjorde att de vann ­valet. Kanske var det inte bara arbetslinjen, utan också – faktiskt – borgerliga frågor och värderingar.

Tidigare i veckan möttes SvD-läsaren av arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i en debatt­artikel (2/9). Ministern med­delade att höstens budgetproposition innehåller 33 miljoner kronor till ­Arbetsmiljöverket för att göra arbetsplatserna ­säkrare. Att han genast skulle ­mötas av burop från LO var givet och i går kom mothugget med bud­skapet ”Littorin hycklar om dödsolyckor på jobbet”. Eftersom han har lagt ner Arbetslivsinstitutet...

Frågan är: För vem gör regeringen dessa utspel? Att hela det samlade LO-kollektivet befinner sig i uppror över ett nedlagt institut betvivlar jag starkt. ­Således måste utspelet vara ett försök att beveka själva kärnan inom LO. Det låter som ett ganska hopplöst företag – så varför ens försöka? Tala inte med toppen, tala med gräsrötterna! Säkerligen ­känner de samma trötthet över den digra svenska myndighetsfloran som de borgerliga väljarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kort sagt. Var är den borgerlighet som i oppo­sition pekade på det dödfödda i högtravande noll­toleranser och förnumstigt förmynderi? Var är den borgerlighet som ville skära – rejält – i antalet myndigheter? Var är den borgerlighet som ville ta bort tramset och syssla med kärnan?

  Man ska vara rättvis. Till en övervägande del ­ägnar sig regeringen åt kärnan. De vinkar vi ­redan fått från budgetpropositionen ger vid handen att man tar tag i eftersatta välfärdsområden som psykiatri och infrastruktur. Sådant som staten ska göra.

  Fredrik Reinfeldt säger ofta att regeringen avkrävs en ekonomisk ansvarslöshet som han inte är beredd att leverera. Den bedömningen ska han och hela Alliansen ha beröm för. Men vid sidan av detta finns fortfarande tramset. Sådant som att överväga obligatorisk a-kassa eller ”Fru Gårman-skyltar” i hela ­landet. Så skapas inte borgerlig ­entusiasm.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X