Annons

Madonna”Jag läser Villius roman och känner mig lite smutsig”

Sara Villius (född 1976) debuterade 2002 med kortromanen ”Nej, det är en snöklump”.
Sara Villius (född 1976) debuterade 2002 med kortromanen ”Nej, det är en snöklump”. Foto: Irmelie Krekin

En småbarnsmammas sexuella frustration är ämnet för Sara Villius första roman på tio år. Inledningsvis blir jag generad, men efterhand öppnar läsningen upp för en intressant friktion.

Under strecket
Publicerad

”Madonna” är Sara Villius femte roman. Hon har tidigare gett ut ”Battle” (2003), ”Sex” (2008) och barnböckerna ”Natten” (2017) och”Om Orm” (2018).

Bild 1 av 1

Jag läser Sara Villius roman ”Madonna” och känner mig sedan lite smutsig. Som om jag rotat bland någons använda underkläder. Eller som om det var jag som lämnat smutsiga trosor efter mig, på helt fel plats där alla kan se och alla förstår att det är mina.

Det är precis där, i de undangömda undre regionerna, som Villius vill placera sin läsare, tänker jag. Läser baksidestextens formulering om att det är ”en skoningslös undersökning av vad det är att vara moder och kvinna, madonna och kropp”. Det låter mycket mer välstädat än vad texten som sedan vecklar ut sig visar sig vara. Mer som ännu en smart, intellektuell feministisk undersökning i linje med amerikanska essäister som Maggie Nelson, än som den pinsamma intimitet som Sara Villius bygger upp mellan romanjaget och läsaren.

Annons
Annons
Annons