”Jag ville skriva en bok, som tog tillbaka ett gammalt skamligt ord. Den skulle handla om den moderna nuckan.”
”Jag ville skriva en bok, som tog tillbaka ett gammalt skamligt ord. Den skulle handla om den moderna nuckan.” Foto: Moa Hoff

”Jag lämnar nuckan – nu måste hon bli rättshaverist”

Vissa läser den som en kontaktannons, andra blir provocerade och många känner igen sig. Malin Lindroths bok ”Nuckan” – om hennes eget liv som ensam – har väckt starka reaktioner. Här förklarar hon varför hon nu tänker sluta prata om sig själv.

Publicerad

Att lämna ifrån sig en text kan vara en komplicerad och lite plågsam sorts separation. I åratal var det bara jag och texten, intrasslade i en hemlig relation som pågick i det tysta. Nu står jag här, som Doktor Frankenstein i laboratoriets dörr, tittar efter skapelsen och inser att den har en egen väg, som ligger bortom min kontroll. Är den alls den varelse jag trott mig skapa?

Jag ville skriva en bok, som tog tillbaka ett gammalt skamligt ord. Den skulle handla om den moderna nuckan. Hon som föds och formas i ett patriarkat vars portalparagraf ”gör dig begärd av män” hon aldrig lever upp till. Kort sagt, hon som inte får till det med männen. Hon som är en position där jag själv har stått i nästan trettio år.