Annons
X
Annons
X

”Jag känner ett mycket starkt stöd”

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt säger att han känner ett stark stöd och att mötet med partiets verkställande utskott inte kommer att handla om hans ställning i partiet. Sigtunas kommunalråd Anders Johansson (S) tycker att läget fortfarande är extremt allvarligt.

Av TT
(uppdaterad)

Efter riksdagens partiledardebatt i dag fick Håkan Juholt nya frågor om hur han ser på sin framtid i partiet och vem han tror leder Socialdemokraterna i valet 2014.

– Nu har vi en kongress emellan men jag går till kongressen och begär ett fortsatt mandat och förtroende, och jag tror att det är jag som kommer att leda partiet i valet 2014. Men ytterst avgörs det av partiets medlemmar, inga andra, sade Juholt till de många journalister som väntade på honom.

Han kommenterade också de nya avgångskrav som rests.

Annons
X

– Det vore märkligt om det inte reses sådana röster med det opinionsläge vi har och det har gått upp och det har gått ner. För fyra månader sedan hade vi 35 procent i mätningarna.

Juholt kommenterade också det tvådagarsmöte han ska ha med partiets verkställande utskott under torsdagen och fredagen. Det handlar inte om hans ställning i partiet, hävdade han.

– Nej, det handlar inte alls om det. Jag känner ett mycket starkt stöd.

TT: Vad är det som ska redas ut på mötet?

– Vi ska bara än en gång gå igenom hur vårt budgetarbete har gått till, sade Juholt.

Sven-Erik Österberg, en av ledamöterna i VU, säger att mötet när det planerades skulle handla om att lägga upp en strategi för politiken under det kommande året men att det nu kommer att handla även om andra frågor.

Han hänvisar till att LO sagt sig vilja ha alla papper på bordet när det gäller budgetbehandlingen av a-kassan. Själv har han ingen insyn i hur det hela gick till, säger han.

– Men det är väl alltid så att när det finns olika uppfattningar ska man reda ut det.

Han vill inte heller kommentera de avgångskrav som väckts men säger:

– Vi som sitter i VU har ett stort ansvar för partiets framtid och då är det klart att vi måste diskutera den situation som råder. Att det har varit stökigt ser väl alla.

Anders Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna och ledamot av partistyrelsen, är bekymrad över läget i partiet.

– Läget är fortfarande extremt allvarligt, säger Johansson som i höstas kritiserade Juholts insatser bland annat efter en intervju i Ekot.

– Förtroendet har fortsatt att rasa för partiet och partiordföranden, säger Johansson.

Han vill nu avvakta det verkställande utskottets bedömning av läget.

Johansson konstaterar att både VU och partistyrelsen i höstas hade intensiva diskussioner om hur man måste bli tydligare i kommunikationen och bättre på att föra ut politiken. Han tror att det snart är läge att göra en utvärdering av om strategin har fungerat.

– Det här är otroligt smärtsamt och svårt för partiet, säger Eva-Lena Jansson, en av partiets mest aktiva riksdagsledamöter.

På frågan om Håkan Juholt kan sitta kvar svarar hon:

– Det vet jag inte. Det är en fråga för verkställande utskottet.

TT: Har du förtroende för Juholt?

– Förtroendet är väldigt skadat.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X