Annons
X
Annons
X

”Jag kände att jag tappat energi och glädje”

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår efter turbulenta veckor i spåren av rapportering om den så kallade Saudiaffären. Catharina Elmsäter-Svärd tar över försvarsministerns områden, till dess att statsminister Fredrik Reinfeldt utser en efterträdare.

– Jag kände att jag tappat den energi och glädje som krävs för att göra det här jobbet, säger Sten Tolgfors.

Foto: SCANPIX

Viktiga datum i Saudiaffären:

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) meddelade sin avgång på en presskonferens i Rosenbad vid elvatiden på torsdagsförmiddagen.

Tolgfors avgår med omedelbar verkan. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) tar tillfälligt över försvarsministerns områden.

Sten Tolgfors sade att beslutet var hans eget, och att han ändå hade tänkt avgå om en månad på grund av att han anser sitt arbete med att reformera det svenska försvaret är utfört. Men den senaste tidens medierapportering har påskyndat avgången, sade försvarsministern.

Annons
X

– Tiden sätter sina spår, jag kände att jag tappat den energi och glädje som krävs för att göra det här jobbet, säger Sten Tolgfors.

– Jag hade tänkt lämna om en månad, men det blir nu istället.

Försvarsministern lade dock inte fram några nya uppgifter om hur mycket han känt till som minister om planerna på svenskt deltagande i byggandet av en vapenfabrik i Saudiarabien, utan hänvisade till presskonferensen den 9 mars och de förundersökningar och granskningar som nu pågår inom polisen och i riksdagens konstitutionsutskott.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – När det gäller de gångna veckornas Saudidebatt har jag inget mer att tillägga i sak. Den bild jag gav den 9 mars är fortfarande den bild jag har. Det Sverige har gjort ligger väl inom ramarna för samarbetsavtalet och svenska lagar.

  SvD: Har du undanhållit någonting som du faktiskt hade kunnat berätta under den här tiden?

  – Grunden i det här är att det politikområde som jag ansvarar för omfattas av rätt omfattande sekretess. Det är således inte bara upp till mig att berätta saker, det finns visa legala begränsningar för vad jag kan berätta. Däremot har både statsministern och jag sagt att i KU kan man ju redovisa också sekretessbelagd information.

  SvD: Det var inte ett klart nej. Hade du kunnat berätta mer?

  – Nej, det hade jag inte kunnat göra. När vi hade pressträffen här den 9 mars var det så att departementet fick gå igenom historiken utifrån vad som finns i akten och underlag som finns, men också titta på vad jag kunde säga.

  Sten Tolgfors återkom flera gånger till att turerna kring försvarsministerns roll, FOI, och planerna på svenskt deltagande i en vapenfabrik i Saudiarabien, varit påfrestande för privatlivet.

  – Mediedrev är ingenting en fyraårig förstår, men han ser hur mamma och pappa mår.

  SvD: Du sade under presskonferensen att du prövats som människa. Hur då?

  – Det som är det svåra på riktigt med jobbet som försvarsminister är att man står verkligen med ena benet i det mörka, i alla livets hemskheter. Vi följer varenda jordbävning eller civil katastrof, vi följer humanitära övergrepp, vi följer krig, kriser och konflikter. Det andra är att man står med andra benet i det ljusa. När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap levererar hjälpen till Haiti eller när försvarsmakten åker till Libyen för att skydda människorna där.

  – Det är också så att vi har ansvar för många människor som tar betydande risker för att skydda andra ifrån risker. Det gör att jobbet är fascinerande, men också konsumerande. Man är i gång med detta dygnet runt, världen sover inte.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt, som deltog vid presskonferensen, sade att Tolgfors arbetat ”hårt och medvetet” under sin tid som försvarsminister.

  – Sten Tolgfors kommer att återvända till riksdagen, och jag kommer i närtid att återkomma till frågan om hans efterträdare.

  – Granskningen och frågorna kring det som varit kommer dessutom att fortsätta.

  Sten Tolgfors ville på fråga från SvD inte uppge om han kommer att närvara vid eventuella förhör i KU.

  – Det är KU som äger sin egen process. Jag vet ingenting om hur den kommer att se ut i det här skedet, sade han på frågan om han kommer att dyka upp i det fall han blir kallad.

  ”Saknar trovärdighet om mediedrevet” blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X