Annons

”Jag kände att hotet var riktat mot mig”

”Jag vet var du bor, jag ska märka dig.” När hoten från patienterna blir för grova försöker Assa Andersson tänka att de inte är riktade till henne personligen. Hon jobbar som läkarsekreterare på Fittja vårdcentral och möter ofta arga, upprörda och ibland hotfulla patienter.

Under strecket
Publicerad

Ibland går det för långt. Som den gången när en psykiskt sjuk patient hotade personalen till livet, gick bärsärkargång i väntrummet och attackerade en manlig vårdare genom att lyfta och kasta iväg ett bord mot honom. Då fick de hjälp av polisen. En annan gång blev en patient väldigt hotfull. - Han sa att han visste var jag bodde och att han skulle ge mig problem precis som jag hade gett honom. Jag skulle bara vänta och se. Då blev jag rädd och kände på allvar att hotet var riktat till mig personligen. Honom skulle jag inte vilja träffa utanför jobbet, säger Assa Andersson.

Hon ser på våldet från patienterna som något som inte alltid går att förutse och arbeta bort. Däremot är det viktigt att arbetsplatsen har en tydlig handlingsplan och diskussion kring situationer där patienterna tappar koncepten. - Jag känner mig trygg på jobbet och det är för att jag vet att jag har alla mina kolleger med mig. Händer det något så finns vi där för varandra, det känns underbart, säger Assa Andersson.

Annons
Annons
Annons