”Jag kan knappt säga vad en skrev”

Darya Shahrokni och Evin Bal var bara 10 år när de började chatta på internet. Nyfikenheten var stor och flickorna såg chatten som en spännande lek. Men ofta stötte de på äldre män, som bad om naken­bilder eller föreslog att de skulle ses. - Det var äckligt och ibland blev jag rädd för att de skulle kunna spåra mig via datorn, säger Evin Bal.

Under strecket
Publicerad
När Darya Shahrokni och Evin Bal brukade chatta på internet hände det att äldre män tog kontakt.
–‑De skrev snuskiga saker och ville att man skulle träffas. Ibland blev man rädd.

När Darya Shahrokni och Evin Bal brukade chatta på internet hände det att äldre män tog kontakt. –‑De skrev snuskiga saker och ville att man skulle träffas. Ibland blev man rädd.

Annons

Nu är Darya Shahrokni och Evin Bal 17 år och har för länge sedan tröttnat på att chatta med okända människor. Kommunicerar de över internet så är det med kompisar.
Den typiska chattaren är ofta runt 11–12 år, tror de. En nyfiken kille eller tjej, som bara vill snacka lite, hitta nya kompisar ­eller flirta. Men kanske för ung för att förstå riskerna.
–‑Ofta märkte man ju inte ­direkt om nån var snuskig. Först var de trevliga, frågade hur man mådde och så. Men sen kunde de fråga vad man hade för trosor ­eller om man ville skicka nakenbilder på sig själv, säger Darya.

Samtidigt som det var obehagligt och skrämmande kunde de inte låta bli att läsa. Det var en ny värld och tjejerna var nyfikna.
För många 11-åringar är chatten något pirrigt och fnittrigt, förklarar de.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons