X
Annons
X

”Jag jobbar med att skriva dagbok”

Vad är skillnaden mellan att skriva dagbok och att ha en personlig blogg – rent terapeutiskt? För Sandra Beijer, som driver en av Sveriges största bloggar, har båda formerna varit till stor hjälp.

Sandra Beijer, som också är författare, har bloggat så gott som varje dag i elva års tid. Ibland blir inläggen väldigt personliga; bloggen har en terapeutisk funktion. Läsarna stöttar Sandra.”Jag tror inte att jag hade varit så trygg i mig själv och modig om jag inte hade haft stödet från mina bloggläsare”, säger hon.
Sandra Beijer, som också är författare, har bloggat så gott som varje dag i elva års tid. Ibland blir inläggen väldigt personliga; bloggen har en terapeutisk funktion. Läsarna stöttar Sandra.”Jag tror inte att jag hade varit så trygg i mig själv och modig om jag inte hade haft stödet från mina bloggläsare”, säger hon. Foto: Anders Ahlgren

I tonåren var Sandra Beijer en flitig dagboksskrivare. Föga kunde hon då ana att det på sätt och vis skulle bli hennes framtida jobb. Att förvandla känslor till text är i  dag hennes inkomstkälla, vare sig det genererar blogginlägg, krönikor eller böcker.
– Man skulle kunna säga att jag jobbar med att skriva dagbok. Uppenbarligen var mitt dagboksskrivande så viktigt för mig, att jag såg till att kunna göra det varje dag och bygga upp mitt yrke utifrån det, säger hon.
31-åriga Sandra Beijer, som sedan två år tillbaka också kan titulera sig författare, har i många års tid kunnat leva på sin blogg. Hon ser den som ett magasin där hon bland annat skriver om kläder, resor, mat, böcker och filmer. Men först och främst handlar bloggen om hennes liv; den blir en sorts dokumenterande dagbok med texter och foton om vardagen. I perioder blir inläggen av mer personlig karaktär.
– Bloggen blir min dagbok när jag behöver det, förklarar hon.
Sandra startade "Nio till fem" 2005, när bloggandet var i sin linda. Ursprungligen skrev hon tillsammans med en kompis som dock hoppade av projektet efter ett år. "Nio till fem" växte och bytte så småningom karaktär. Från att först och främst ha varit en modeblogg blev den en personlig livsstilsblogg, vilket gav Sandra möjligheten att få utlopp för sitt stora behov av att skriva av sig.
– Jag tror att det handlar om vilken sorts person jag är; jag är inte den som pratar av mig med kompisar om mina känslor, på så vis är jag introvert. Därför blir det där textdokumentet extra viktigt.

Sandra Beijer, som också är författare, har bloggat så gott som varje dag i elva års tid. Ibland blir inläggen väldigt personliga; bloggen har en terapeutisk funktion. Läsarna stöttar Sandra.”Jag tror inte att jag hade varit så trygg i mig själv och modig om jag inte hade haft stödet från mina bloggläsare”, säger hon.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 5

31-åriga Sandra Beijer, som också är författare, har i många års tid kunnat leva på sin blogg.

Foto: Anders Ahlgren Bild 2 av 5

Under tonåren fyllde dagboken en viktig funktion i Sandras liv. Bilden visar hennes egna dagböcker.

Foto: Anders Ahlgren Bild 3 av 5

Bilden visar utdrag ur Sandra Beijer autentiska dagböcker.

Foto: Sandra Beijer Bild 4 av 5

Oavsett om det handlar om att skriva dagbok, blogginlägg, krönikor eller skönlitterärt fyller skrivandet samma terapeutiska funktion för Sandra; det ger henne mer kontroll över känslolivet och tankarna klarnar när de förvandlas till bokstäver. "Jag vet ingenting som hjälper så mycket som just skrivandet", säger hon.

Foto: Anders Ahlgren Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X