Annons

”Jag har tur som kan bo och arbeta i Sverige”

Alan Gilbert dirigerar Gustav Mahlers fjärde symfoni i kammarversion, med Kungliga Hovkapellet, medlemmar ur Kungliga Filharmonikerna samt pianisterna Martin Sturfält och Simon Craaford-Phillips. Elin Rombo är sopransolist.
Alan Gilbert dirigerar Gustav Mahlers fjärde symfoni i kammarversion, med Kungliga Hovkapellet, medlemmar ur Kungliga Filharmonikerna samt pianisterna Martin Sturfält och Simon Craaford-Phillips. Elin Rombo är sopransolist. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kollegor i USA uttrycker avund och vrede när de ser att Alan Gilbert spelar och dirigerar mitt under coronakrisen. Själv är den amerikanske dirigenten, som nästa säsong tillträder som musikchef på Kungliga Operan, tacksam över att bo i Stockholm och få musicera.

Under strecket
Publicerad

Alan Gilbert.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Svarta draperier har dragits för de stora fönstren i Guldfoajén i Kungliga Operan i Stockholm. En speciellt uppsatt ljusrigg får kristallkronorna att glittra i de massiva speglarna, och i en halvcirkel på golvet sitter femton musiker omgivna av kameramän. Dirigenten Alan Gilbert leder den kraftigt reducerade ensemblen i ett arrangemang av Gustaf Mahlers Symfoni nr 4 där varje stråkdrag, varje melodislinga i träblåset lyfts fram i relief. Ibland låter det som ett wiener-kapell, ibland just så överjordiskt vackert som sopranen Elin Rombos skildring av himmelriket i verkets sista sats – en dikt ur den tyska samlingen “Des Knaben Wunderhorn”, som handlar om änglarnas rofyllda tillvaro långt från det larmande jordelivet.

I salen finns ingen publik som applåderar när Gilbert sänkt händerna och slagit av orkestern. Det är bara jag, fotografen Magnus Hjalmarson Neideman samt presschefen och dramaturgen Katarina Aronsson som har det stora och i dagsläget unika privilegiet att få avnjuta en livekonsert. Konserten streamas istället live på Operanplay, och ingår i Operans helomvändning till att servera ett digitalt utbud anpassat till Folkhälsomyndighetens bestämmelser under coronakrisen.

Annons
Annons
Annons