Maria Virgin är stylist och modekonsult med mer än 20 års erfarenhet.
Maria Virgin är stylist och modekonsult med mer än 20 års erfarenhet.
Perfect Guide

"Jag har sjuka cravings efter löjromspizza"

Stylisten Maria Virgin om förberedelser inför modeveckan, träningen som förändrat hennes liv och bra kvalitet som gärna får kosta.

Det är fredag innan modeveckan och eftersom det är sista hemmakvällen på länge ska den tillbringas med familjen. Efter att ha hämtat sonen Ivan på dagis promenerar vi till Karlavägen för att möta min äldste, Jake. Han går i ettan på Campus Manilla på Djurgården och åker skolbuss själv varje dag.

Annons

Tillsammans promenerar vi ner till Sturegallerian för att köpa middag på Stockholms Matmarknad. Vi brukar handla här. De har bra service, kunnig personal och är väldigt prisvärda. I vanlig ordning väljer Jake köttfärssåsen och Ivan köttbullarna. Min sambo Casimir bestämmer sig för ett hamburgerkit medan jag satsar på havskräftor och ost från Sivans. Medan vi väntar får barnen varsin läsk och jag dricker ett glas champagne.

Hemma på Karlavägen slappar vi och laddar batterierna inför helgen. Sätter på en film innan vi somnar i soffan, utmattade efter en intensiv vecka.

Vaknar tidigt lördag morgon och tar på mig träningskläderna. Mixar morgonjuicen på morot, äpple och ingefära och häller i mig den obligatoriska aloe vera-shoten.

Två till tre dagar i veckan tränar jag på Xtreme Training. Mina två personliga tränare Isabelle Alonso och Dragomir ”Gago” Mrsic har hjälpt mig att hitta en ny balans både fysiskt och psykiskt. Träningen har förändrat mitt liv. Idag har Gago satt ihop ett tufft benpass. Efter en högintensiv timme är jag helt färdig.

I Maylabutiken på Norrmalmstorg väntar modeller och looks som ska godkännas inför modeveckan. Det är viktigt att helhetsintrycket blir rätt och varje liten detalj räknas. Under modeveckan är designerna ofta väldigt stressade och pressen påtaglig. Det är mitt jobb att ha allt under kontroll och se till att visningarna löper smärtfritt.

Det är mitt jobb att ha allt under kontroll och se till att visningarna löper smärtfritt.

Som stylist får jag ofta frågan vad som är viktigast när det kommer till stil. För mig är det a och o att man är bekväm i sina kläder. Personligen satsar jag hellre på kvalitet än kvantitet, är det rätt får det lov att kosta. Betalar gärna extra för en snygg kashmirtröja än fler i sämre material. Tyvärr är Sverige en jeansnation. Även om jag då och då har jeans vid lediga tillfällen väljer jag alltid en välskräddad byxa under veckorna.

Förmiddagen är stressig och vid lunchtid behöver jag en paus. Träffar min ena assistent på Teaterbaren och beställer in brunchalternativet.

Efter en hektisk eftermiddag full av provningar avrundar jag kvällen med middag på Milles tillsammans med kollegor. Min favoriträtt – japansk råbiff med kimchi – smakar som vanligt himmelskt och vi delar på en flaska rött till. Det är viktigt att varva ner efter en lång arbetsdag.

Det är viktigt att varva ner efter en lång arbetsdag.

Startar söndag morgon på Whyreds huvudkontor där det råder febril aktivitet. I år ska de öppna modeveckan och timmarna måste räcka till. Modeller som ska flygas in betyder i regel förseningar och skräddarna står med nål och tråd i högsta hugg, redo för alla sista minuten-ändringar.

Får alltid sjuka cravings efter Brillos löjromspizza – den är helt genialisk. Barnen har en egen variant de älskar, margarita med salami. Köper med mig båda sorterna på vägen hem. Vi äter middag tillsammans och avslutar dagen framför en film.

Till Toppen