Annons
X
Annons
X

”Jag har matats med rasistiska föreställningar”

Under mitten av 00-talet bröt Max Peezay ny mark genom att bli den första att göra grime på svenska. Efter en tids tystnad är han nu aktuell med sitt sista album, och nytt artistnamn.

Max Perkele, tidigare känd som Max Peezay.
Max Perkele, tidigare känd som Max Peezay. Foto: Lars Pehrson

Varför har du bytt namn till Max Perkele?

– Både Peezay och perkele börjar ju på p, så lite tourettesaktigt har det nog bara blivit så. Perkele är en svordom med rötter i finska nationaleposet Kalevala. Från barndomen har jag matats med rasistiska föreställningar om finnar som slåss med kniv, är deprimerade, alkoholiserade eller slår sina fruar. Men jag vill få äga bilden själv, ta det ni sagt och vända det till något att vara stolt över.

Öppningsspåret på din skiva heter ”Det finska musikundret”, vad är det för dig?

– Det händer förstås massor av spännande saker i Finland, men för mig är det här en liten gliring. Vi är ganska många sverigefinnar som bor här – som Miriam Bryant, Adam Tensta och många andra – men det förbises ofta. Liksom, ni gillade Cherries skiva, men ingen vet att hon bott i Finland i tio år. (Cherrie sjunger även på finska på spåret)

I dag har en ny våg av grime växt fram i Storbritannien, hur ser du på den?

– Stormzy och de artister som kommer fram nu var tonåringar under första vågen. Nu har de vuxit upp och utvecklat stilen till något eget. Jag tycker att man ser det här också, som med Sammy & Johnny Bennett. Jag älskar den typen av vibb och stöttar det till tusen! Sen är produktionen fräschare idag, i början gjordes musiken på Playstation 1.

Du har sagt att det här ska bli din sista skiva?

– Albumet har blivit den där stora smörgåstårtan som ingen orkar äta. Då känns det ärligare mot mig själv och mina lyssnare att släppa några låtar här och där. Så jag kommer fortfarande att göra musik, men det blir mer snacksize.

Max Perkele, tidigare känd som Max Peezay.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 4
Foto: Mattias Hansson/IBL Bild 2 av 4
Foto: Timo Korhonen/IBL Bild 3 av 4
Bild 4 av 4
Foto: Mattias Hansson/IBL Bild 1 av 1

Del 1 av 3

Max Perkele väljer tre finska popfavoriter:

Foto: Mattias Hansson/IBL

Vasas flora och fauna

Jag blev helt sjukt glad när jag såg att den här indieduon sålde ut Södra teatern, även om jag är bitter över att jag själv inte fick biljett. Vasa är också den stad i Finland där mina föräldrar kommer ifrån.

Annons
X
Annons
X
Foto: Timo Korhonen/IBL Bild 1 av 1

Del 2 av 3

Foto: Timo Korhonen/IBL

Paperi T

Rappare vars texter är bland det finaste jag hört. Han har lite samma typ av fans som Broder Daniel, lyssnare som tar åt sig med själ och hjärta. Och jag är en av dem.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Del 3 av 3

Raappana

Finsk reggaeartist som jag lyssnat väldigt mycket på de senaste åren, han är sjukt bra.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X