Annons
X
Annons
X

”Jag har kontakt med de trasigaste av trasiga”

TRASIGT INUTI Efter sin bok ”14 år till salu” har Caroline Engvall hört ett tusental unga berätta hur de söker sig till farligt sex – för att dämpa sin ångest. Även om de kommer från helt olika familjeförhållanden har de ofta ett gemensamt: –De törstar efter kärlek och bekräftelse, förklarar Caroline Engvall.

Caroline Engvall har skrivit en bok och driver också en sajt om unga som skadar sig med sex.
Caroline Engvall har skrivit en bok och driver också en sajt om unga som skadar sig med sex. Foto: DAVID MAGNUSSON

Utåt sett verkar många av dem må bra. Ingen misstänker något. Men bakom fasaden döljer sig en dålig självkänsla och djupa sår, orsakade av en jakt på bekräftelse och uppskattning när det saknas kärlek från föräldrar eller andra vuxna. Då blir sex medlet för att bli sedd och bekräftad.

–Jag har kontakt med de trasigaste av trasiga, säger författaren och journalisten Caroline Engvall.

Hon har följt unga som har sex som självskadebeteende sedan 2009 då hennes bok ”14 år till salu” (Kalla kulor förlag) kom ut.

Annons
X

Den är baserad på en verklig historia om Tessan (fingerat namn) som började sälja sex för att lätta på ångesten efter att ha blivit våldtagen.

Sedan dess har mejlen strömmat in från unga som likt Tessan gör sig illa med sex. Caroline Engvall har tagit emot drygt 1000 unika berättelser.

De unga berättar att de ofta utsätter sig för destruktivt och farligt sex med okända människor. Att ha våldsamt sex blir ett sätt att dämpa ångesten.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Många väljer ut de mest våldsamma på nätet. Våldtar sig själva. De beskriver att de har destruktivt sex som känns bra i stunden men efteråt ökar ångesten och blir tusen gånger värre, säger Caroline Engvall.

  Det är inte för pengarnas skull som ungdomarna gör sig illa med sex. Många tycker att pengarna är smutsiga. En del vill inte använda dem, andra eldar upp dem eller slänger dem i en papperskorg.

  –I slutänden är pengarna inte viktiga alls. De kan inte fortsätta att komma hem med nya Gucciväskor som mamma och pappa frågar om till slut, säger hon.

  Självklart finns det lika många orsaker till varför en person skadar sig med sex som det finns människor som gör det. Men Caroline Engvall ser ändå något som förenar nästan alla. Avsaknaden av relationer med vuxna, av kärlek och kroppskontakt.

  –De unga törstar efter kärlek och bekräftelse. Och bekräftelse kan de få via nätet. Men när de inte fått med sig verktygen hemifrån för vad som är okej kan dethända farliga saker både där och i verkligheten. Nätet är fantastiskt för att få nya vänner, men när vännen inte är den man trodde kan saker gå riktigt snett, och unga kan dras med i något de inte har kontroll över, säger hon.

  De beskriver att de har destruktivt sex som känns bra i stunden men efteråt ökar ångesten och blir tusen gånger värre
  Caroline Engvall

  Hon framhåller föräldrarnas ansvar för sina barn, så att de inte börjar dras in i ett destruktivt förhållande till sex.

  –Man måste som förälder lära känna dem så att man ser tecknen. Det är viktigt att inte vifta bort signaler med ”det är bara puberteten” eller ”det tar skolan hand om”.

  Signalerna hos de unga kan vara attde drar sig undan, missköter skolan, slutar tvätta håret eller byter kompisar.

  I många fall kan allt verka bra utåt. Precis som i fallet med de tre ungdomarna Nadja, Jocke och Sandra (fingerade namn) som är huvudpersoner i Caroline Engvalls uppföljare ”Skamfläck” som kom förra året.

  De tre hörde av sig till henne efter att de läst ”14 år till salu” och berättade hur de skadade sig med sex. Alla kommer från olika samhällsklasser och uppväxter. Men något förenar dem: på ytan verkar deras familjer att fungera bra.

  Ungdomarna som vänt sig till Caroline Engvall kommer – likt Nadja, Jocke och Sandra – från olika skikt i samhället. Många är högpresterande flickor med toppbetyg, som skriver välformulerade mejl. Vad de utsätter sig för syns inte utåt. Just därför är det kanske ingen som tror att de skulle kunna vara så självdestruktiva som att sälja och skada sig med sex. Och därför frågar ingen.

  –Vi behöver se även dem som ser ut att må bra på ytan, konstaterar Caroline Engvall.

  Eftersom det oftast är de unga som har tagit kontakt och tagit initiativet till sex med de vuxna, lägger de skulden på sig själva. Ungdomarna tror inte heller att någon skulle tro på dem ifall de anmäler. Skammen inför vad de gjort gör också att de håller allt inom sig.

  Caroline Engvall menar att skammen är större för killar som säljer sex än för tjejer.

  –De säljer sex till män och då är det först den homosexuella biten de ska komma över. Sedan kan de komma till själva övergreppen.

  Hon uppskattar att ungefär fem procent av mejlen hon får är från killar.

  Men enligt rapporten ”Se mig –unga om sex och internet” från Ungdomsstyrelsen 2009 är det fler killar än tjejer i årskurs tre på gymnasiet som har sålt sex. 1,7 procent jämfört med 1,2 procent.

  Ett sätt att få dessa ungdomar att våga söka hjälp, trots skamkänslorna, kan vara att de får ta kontakt på sina egna villkor, föreslår Caroline Engvall. Som att låtadem skriva mejl i en första fas så att mötet öga mot öga sker i ett senare skede. Då kan det bli lättare för vården att komma i kontakt med dessa ungdomar, tror hon.

  Snart kommer det att finnas handlingsplaner i Stockholm stads skolor för hur unga som skadar sig själva med destruktivt sex ska uppmärksammas och bli bemötta. I höst ska alla skolkuratorer och skolsköterskor i Stockholm stad gå en utbildning om sex som självskadebeteende.

  Det är socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) som har tagit initiativet till satsningen.

  –Den här svårnådda gruppen är ofta unga tjejer som vänder sin smärta inåt. Vi vill göra de osynliga mer synliga genom att utbilda skolkuratorer och skolsköterskor för att få större kunskap om sex som självskadebeteende. Det finns en stor okunskap eftersom gruppen är just tyst och svårnådd. Genom utbildningen ska vi visa hur vi fångar upp signalerna hos ungdomarna, säger Anna König Jerlmyr.

  Utbildningsmaterialet har Caroline Engvall tagit fram. Det baseras på erfarenheterna som alla de ungdomar som hört av sig till henne delat med sig av, samt aktuell forskning.

  På utbildningen ska skolkuratorer och skolsköterskor lära sig att uppmärksamma beteendet, se signalerna och på vilket sätt man frågar de unga om de möjligtvis har sex för att skada sig själva.

  – Många unga vittnar om att vuxna inte orkar bära deras berättelser och då frågar de vuxna inget alls. Medan det är just det som de unga önskar mest av allt, säger hon.

  Caroline Engvall kommer att fortsätta sätta strålkastarljuset på människor som far illa sexuellt. Nästa projekt är en ny bok som handlar om den inhemska människohandeln.

  –Det är något verkligt dolt. Vi vill inte se att även svenska unga kan bli offer för människohandel, det är lättare att slå det ifrån sig och tänka ”det händer bara kvinnor från öst eller Afrika, inte våra svenska unga”. Men verkligheten ser tyvärr annorlunda ut, säger hon.

  Läsarbrev: ”Jag blev ett slags callgirl”

  För mig började det hela när jag bodde utomlands under en tid. Jag fick väldigt mycket uppmärksamhet och började testa ”one night stands”. Första gången ringde varningsklockorna men i princip varje helg var det nya män. Det kunde vara två stycken i taget. Det kunde vara potentiellt farliga män och det hände att jag blev filmad fast jag inte ville, drogad och utnyttjad av flera män åt gången.

  Ju längre tiden gick desto farligare och knäppare saker gjorde jag. Dels var det vetskapen om att ingen visste vad jag gjorde eftersom jag inte var i Sverige, dels känslan jag fick. Ganska snabbt utvecklades den till en ångest som gjorde att jag hade ännu mer sex med ännu fler okända män.

  Jag började till slut sälja ”titta på mina bröst” som övergick till att sälja avsugningar och under helgerna bytte jag mitt ordningsamma arbete till att bli ett slags callgirl. Jag följde med män och hade sex mot utbyte av dyra kläder, skor och exklusiva sexleksaker.

  Väl hemma i Sverige fortsatte karusellen. Jag jobbade och kunde festa ganska mycket.

  Det var alltid på grund av att jag fick en svår ångest som jag bara var tvungen att träffa någon NU.

  Ofta var det män som redan hade flickvänner eller fruar och som berömde mig för att jag var så ”bra i sängen”. Det kändes alltid som en komplimang och fick mig att bli ännu mer självsäker, vilket männen gillade.

  Min ångest i dag har övergått till ett träningsberoende och sex är inte särskilt intressant längre eftersom jag inte läkt efter alla män, övergrepp och destruktiva tankar om att jag är en smutsig hora. Jag har en väldigt dålig självkänsla och skäms väldigt mycket över min kropp och vad jag gjort med mig själv. Jag tvekar om jag någonsin kommer gilla mig själv det minsta lilla.

  Historien kan göras hur lång som helst men jag börjar här och det finns nog fler som jag. Fler flickor som blev uppskattade först när de gått med på sex. Jag tror inte någon av de män jag legat med sitter här och mår dåligt av det som hände då. De hade väl inte lika mycket att förlora som jag.

  Sara Sjöström

  Annons
  Annons
  X

  Caroline Engvall har skrivit en bok och driver också en sajt om unga som skadar sig med sex.

  Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X